Цачева в Никопол: Приоритет в програмата на ГЕРБ в следващия мандат ще бъде дуалното образование

Има икономически ръст и това ни дава възможност да си позволим да поемаме ангажименти и отговорности в социалната сфера, каза втората в листата на ГЕРБ в Плевен

За да израстват младите хора с конкретни умения, а не само с диплома в джоба национален приоритет в нашата програма за следващия трети управленски мандат на ГЕРБ е образованието. Това заяви Цецка Цачева, кандидат за народен представител и втора в листата на ГЕРБ за 15-ти МИР – Плевен, по време на среща с жители на град Никопол.

Цачева отбеляза, че приоритет в програмата на ПП ГЕРБ в следващия мандат ще бъде дуалното образование, за да бъде преодолян от една страна проблема с безработицата и едновременно с него липсата на работна ръка.

"С болка д-р Желязков като кмет на общината сподели, че Никопол оглавява класацията по безработица – 35%. Причините са ясни на всички – младите хора не остават по малките общини, липсата на свободни позиции в места, където могат да упражняват професиите си. Дори по младежката програма за младежка безработица до 29 години квотата, която е определена за общината не може да бъде изпълнена, не само поради липса на млади хора, но и нежеланието им да работят. За да израстват младите хора с конкретни умения, а не само с диплома в джоба национален приоритет в нашата програма за следващия трети управленски мандат на ГЕРБ е образованието“, посочи Цачева.

"Въпросите за икономиката, развитието, инвестициите в един район са най-важни, защото те са обвързани с доходите ни, но не трябва да забравяме, че освен материални потребности, всеки един от нас има нуждата от духовни и културни потребности“, допълни тя.

Като друг важен акцент в програмата на ГЕРБ Цецка Цачева изтъкна намаляване на тежестта на администрацията, както и това тя да бъде обърната не към гражданите.

"Виждането ни е, че тежестта следва да бъде обърната не към гражданите и бизнеса, а обратно - администрацията да бъде задължена, след като повечето от регистрите вече са на електронен носител, да се създаде такава система, че на гражданина и представителя на бизнеса да е нужно само да направи съответното заявление и искането, а съответния служител в администрацията да направи справките за наличните и нужни докоменти, с които той разполага в електронен вариант“, обясни Цачева.

"Това, което сме се стремили, изработвайки програмата в отделните секторни политики, е да сме максимално близо до гражданите на България, максимално в полза и услуга на гражданите на България, за повишаване на благосъстоянието им в доходи и социални придобивки, но съобразено с възможностите на държавата. Това, което поемаме като ангажимент, от сега знам, че сте сигурни, че ще го изпълним, защото винаги сме сме разговаряли така и винаги сме работили така с вас“, обърна се тя към гражданите на Никопол.

"За разлика от състоянието на държавата, която ние заварихме през есента на 2014 година, когато стартира 43-тото Народно събрание, с 5% задлъжнялост в хазната, дефицит, една дузина суми, които трябваше да разплащаме, днес картината е много по-оптимистична. Има икономически ръст и това ни дава възможност да си позволим да поемаме ангажименти и отговорности в социалната сфера, които естествено очакват всички наши сънародници“, заяви още Цачева.