Борисов: При ГЕРБ данъкът е 10% - това гарантира сигурност за бизнеса

Втори сме по ръст на икономиката в цяла Европа, имаме 0% дефицит и нисък външен дълг

Промяната в данъчната система, която предвиждат опонентите на ГЕРБ, ще се отрази негативно на бизнеса. Когато ГЕРБ управлява държавата, данъците са ясни.  10% плосък данък, 20% ДДС. Това каза председателят на ГЕРБ и водач на листата на партията в 25 МИР Пловдив Бойко Борисов по време на кръгла маса по транспорт и регионално развитие и благоустройство, която се проведе в Пловдив. Той подчерта пред присъстващите, че обещанията на БСП за опростяване на лихвите по банкови кредити са напълно нереалистични и това не се случва никъде по света. „Няма безплатен обяд – това са лъжи. Всеки ден облъчват хората с лъжи. Корнелия Нинова всеки ден лъже, че ГЕРБ е унищожила България. Никога не се е градило повече в страната ни. Изплатихме над 6 милиарда стари задължения, за да излезе страната ни на чисто. Само за две години управление събрахме 4, 7 милиарда лева повече в бюджета. Втори сме по ръст на икономиката в цяла Европа, имаме 0% дефицит и нисък външен дълг“, изтъкна лидерът на ГЕРБ и коментира, че дори президентът Румен Радев признава, че България е стабилна и сигурна държава, благодарение на управлението на ГЕРБ.
Бойко Борисов бе категоричен, че изборите на 26-ти март са решаващи за бъдещето на страната ни, защото ако не бъде създадено стабилно правителство, държавата ни ще влезе в спирала от избори и ще настъпи политическа криза, каквато има в други европейски държави. „Виждате в Македония колко време не могат да направят правителство и има тежко разединение на нацията. Кредитният рейтинг на Гърция е боклук. Никога ситуацията на Балканите не е била толкова предвоенна. Затова ГЕРБ трябва да спечели изборите, за да остане България остров на стабилност в Европа“, каза той и даде за пример, че в Гърция мигрантите са над 70 000, а у нас – 0.
Бившият премиер призова присъстващите да не се доверяват на внушенията на БСП, които твърдят, че предлагат промяна. „Корнелия  Нинова заяви, че ще отиде и ще наложи вето на санкциите срещу Русия. Няма санкции срещу Русия – санкциите са срещу фирми и физически лица. Европейският съвет удължи санкциите до 15-ти септември и това решение бе прието с мълчаливо съгласие от всички страни-членки на ЕС. Всички са се съгласили, включително президентът Румен Радев, който представляваше Българя. Нинова дори да стане премиер не може да наложи вето, защото вече е взето решение. Целта е да манипулира проруско настроените хора. Така лъжеха, че са и против НАТО, но отидоха в Брюксел и препотвърдиха нашата позиция“, коментира Борисов.
Лидерът на ГЕРБ акцентира, че системните партии в България трябва да се занимават с въпроси, свързани с националния интерес, а не да насаждат омраза и разделение сред хората. Бойко Борисов подчерта, че е притеснително ангажирането на турски дипломати с кампанията на ДОСТ. По думите му, има реална възможност в 44-тото Народно събрание да влязат и ДПС, и ДОСТ. Борисов даде пример с Македония, където при сходна ситуация бе поставен незабавно въпросът с въвеждането на официален албански език. „И в същото време между основните политически партии има пълен антагонизъм. Имаме вече прецедент Косово и Крим. Ако едно население се самоопредели и реши да се самоуправлява никой не може да му  попречи – вместо да отчитаме тези рискове и да постигаме съгласие, трябва да отговарям защо някой е уволнил Иван Гарелов – жълта работа, без значение за вас“, коментира той. Председателят на ГЕРБ бе категоричен, че няма нищо общо с дейностите, извършвани в и от служебния кабинет и подчерта, че единствената работа на служебното правителство е подготовка за предстоящите избори.
Според Бойко Борисов, ако се влошат отношенията между Европа и Турция, това ще доведе до лоши последствия за бизнеса и за търговията. Той обясни, че се обсъждат дори икономически санкции. „Ние сме на границата и съм много притеснен. Затова трябва да се държим здраво за Европа и ЕС, трябва да спазваме правилата“, каза Борисов. Той обясни, че Европейската комисия е доказала, че защитава правата на България и даде пример с договорите с „Газпром“  и „Южен поток“, с газовия хъб „Балкан“ и цената на газа.
„Идентифицирахме редица проблеми за хората, за които предлагаме реални решения в следващ управленски мандат на ГЕРБ – основен приоритет за нас е премахването на бюрокрацията. Ще обърнем наобратно тежестта. Администраторът ще събира необходимите документи, след подадена декларация. Това ще спести милиони човекочаса и напрежение за бизнеса и хората“, заяви Бойко Борисов. Той даде пример с това, че дори данъците се плащат по електронен път.
Борисов коментира още, че преди ГЕРБ да поеме управлението нищо не е било направено за развитието на Пловдив. „Преди ГЕРБ, освен пълна приватизация, какво е направено за Пловдив? Пътят Пловдив-Асеновград щеше вече да се строи. Ако спечелим изборите строителството му ще започне още на 27-ми, защото парите за него вече са осигурени. Важно е да има околовръстно шосе“, посочи той.  Бойко Борисов добави още, че приоритет за ГЕРБ е довършването на АМ „Хемус“ и пътя Ботевград-Мездра, които са важни за Северозападна България.
Бившият министър на транспорта Ивайло Московски представи акценти от програмата за управление на ГЕРБ в сектор „Транспорт“. Той подчерта, че програмата на ГЕРБ е реално изпълнима. Московски обясни, че акцент в следващ управленски мандат на партията е инвестицията в образованието, което обаче касае всички останали сектори, включително транспорта. „Доходите растат чрез силна икономика – успяхме да реализираме икономически растеж и ще продължим да работим в тази посока. Там, където сме успели, ще продължим да надграждаме. Там, където сме сбъркали, сме готови да се поправим. Гарантираме, че всичко, което правим, е в интерес на хората“, заяви още Ивайло Московски.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов Лиляна Павлова посочи, че ГЕРБ предвижда завършването на редица проекти за над 300 милиона лева в региона на Пловдив. Тя изтъкна четири приоритета за развитие на сектора на национално ниво: Оперативна програма „Региони в растеж“, въвеждане на тол система, саниране и ВиК система. „Нужно е да се подмени подземната инфраструктура. Предвиждаме въвеждане на електронна винетка от дата до дата за леките автомобили и електронна такса за тежкотоварните автомобили за изминато разстояние. При въвеждането на тази смесена система очакваме двойно увеличение на приходите от пътни такси. Приходите могат до достигнат до 1 милиард годишно. Това ще позволи да инвестираме в инфраструктурата на междуградските пътища“, коментира Палова. Тя бе категорична, че Националната програма за енергийна ефективност има важни социални и икономически ефекти за населението. „Санирането гарантира 30-40 години по-дълъг живот за жилищните сгради. Това е програма, създадена на 100% за гражданите, за да могат хората да живеят по-добре“, каза Лиляна Павлова.

Кръгла маса по транспорт и регионално развитие и благоустройство, Пловдив

Публикувахте от Бойко Борисов в 15 март 2017 г.