Танева: Кадруването в МЗХ става чрез СМС, изпращан от бивш депутат от БСП

Лов на вещици е мек израз на това, което се случва в системата на МЗХ

Кадруването в Министерството на земеделието и храните става чрез СМС, изпращан от бивш депутат от БСП. Това каза на пресконференция бившият министър на земеделието и храните и водач на листата на ПП ГЕРБ в Сливен Десислава Танева. „Лов на вещици е мек израз на това, което се случва в системата на МЗХ. Определям го като брутална политическа чистка без мисъл за продължаване на политиките, за гарантиране на интересите на земеделската общност“, коментира Десислава Танева. “Въпреки нашата вяра, че трябва да има приемственост, чуваемост и диалог не срещнахме това разбиране от служебния кабинет".

Днес в 9.00 часа експертният екип на ГЕРБ по земеделие чакаше министъра на земеделието във връзка със спрените мерки 10 “Агроекология и климат“ и 11 „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г., но той не ги прие, посочи тя. Танева обясни, че се надява днешната пресконференция да помогне на министъра да вземе правилните решения и да не губи време за добро управление на средствата.
„Тази сутрин не бях допуснат за среща с министъра на земеделието и храните, изпратих му съобщение, в който още веднъж го моля да проведем среща, защото тя не е политически дебат, а в интерес на земеделските стопани“, коментира бившият заместник - министър на земеделието и храните Васил Грудев. Той бе категоричен, че незабавно трябва да се отвори прием по мярка  10 “Агроекология и климат“ и уточни, че периодът за подаване на заявления по мярка 10 и мярка 11 тече в момента. „Започвам да си мисля, че този театър е инспириран, за да кажат после решихме проблема, но проблем няма“, заяви Грудев. Той обясни, че това са две различни мерки и твърдението „гъските изяли субсидията на биологичните производства“ е некомпетентно.
Извършват се кадрови промени и натиск върху ръководителите на държавните горски предприятия за кадрови промени, а на някои и за подаване на оставка“, съобщи Георги Костов, бивш заместник-министър на земеделието и храните. Той заяви, че са спрени всички инвестиционни програми на държавните горски предприятия. Не е ясно и защо плановете на всички държавни горски предприятия още не са одобрени, а са готови. „Спирането на всички инвестиционни програми спира икономиката на държавата, води до бездействие и до стресиране на целия отрасъл“, коментира Костов.