Стотици ученици, деца и родители събра празникът „Спортна пролет“ в София

Министърът на младежта и спорта в служебното правителство проф. Даниела Дашева даде старт на празника

Министърът на младежта и спорта в служебното правителство проф. Даниела Дашева даде старт на празника „Спортна пролет“, който се организира и провежда от Министерството на младежта и спорта в партньорство с Националната спортна академия „Васил Левски“, студенти-доброволци от НСА и Българската асоциация спорт за учащи.

Повече от 1000 ученици от столичните училища и още много деца с родителите си се включиха в събитията на „Спортна пролет“. Шест от спортните обекти на „Национална спортна база“ и „Академика 2011“ отвориха вратите си за всички, които искат да играят волейбол, баскетбол, футбол, да карат кънки и да практикуват конен спорт. Проф. Дашева откри празника в тренировъчната зала на „Арена Армеец“, където се играха баскетболни срещи от областния етап на ученическите игри за София.

„Скъпи приятели на спорта, радвам се, че откриваме спортния празник в залата по баскетбол, защото това е моят любим спорт. Ученическите игри се провеждат за първи път в съоръженията на „Национална спортна база“ и „Академика 2011“. Надявам се тази инициатива да не бъде само в днешния ден, а да се случва във всички следващи години и в други първенства, свързани със спорта за учащите. В последните години говорим много за спорта сред учащите, но не предприемаме никакви конкретни действия, за да ги стимулираме. С тази инициатива насърчаваме децата да играят баскетбол, футбол, волейбол, да се качат на кон. Ние създаваме условията за спорт и трябва да накараме децата да използват тези условия“, приветства министър Дашева гостите в „Арена Армеец“. След това тя посети всички обекти и съоръжения,

които бяха отворени безплатно за деца, ученици и родители.

Конна база „Хан Аспарух“ в София достави незабравими изживявания за младите почитатели на ездата. Деца и ученици от столицата, най-малкият от които бе на 3 години, усетиха магията на конния спорт под ръководството на треньорите от ездови клуб „Еклипс“. Някои се качиха за първи път на кон, други показаха какво са научили в предишни занимания. Много родители се информираха за възможностите да включат децата си в групи за организирано обучение. Така конният спорт спечели нови приятели, сред които са част от възпитаниците на Средно специално училище за деца с увреден слух „Проф. д-р Дечо Денев“. Те посетиха организирано празника в база „Хан Аспарух“ и заедно с преподавателите си благодариха на домакините и на Министерството на младежта и спорта.

Зимният дворец на спорта прие любителите на пързалянето с кънки, които имаха шанса да се докоснат до носителката на три олимпийски медала по шоттрек Евгения Раданова. Всички деца, ученици и родители получиха възможност да използват кънките и пързалката безплатно за празника „Спортна пролет.

Столичният колодрум предостави открития си терен и двете закрити игрища с изкуствена настилка за оспорваните мачове от турнира за ученици от първи до четвърти клас на шест столични училища, които се обучават на футбол от ДФК „Лъвчетата“. Повече от 70 малки футболисти, сред които две момичета, демонстрираха какво са научили от треньорите си. Във финала възпитаниците на 88-о СУ „Димитър Попниколов“ с треньор Радослав Димитров се наложиха с 4:1 над отбора на 35-о СУ „Добри Войников“. На следващите места в класирането се наредиха 51-о СУ „Елисавета Багряна“, 14-о СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, 109-о ОУ „Христо Смирненски“ и 163-о ОУ „Черноризец Храбър“. Капитаните на шестте отбора получиха благодарствени грамоти от Емил Костадинов, съветник на министъра на младежта и спорта. Той даде началния удар на един от мачовете и зарадва децата с автографи и снимки. Всички участници бяха приветствани от доц. Веселин Радков, началник на кабинета на министър Дашева.

Националният стадион „Васил Левски“ отвори врати за всички, които желаят да играят баскетбол и да разгледат Музея на спорта. В двубоите под коша се включиха и студентите - доброволци от Национална спортна академия, които бяха важна част и съдействаха навсякъде при провеждането на празника. Срещите бяха оспорвани, а настроението беше приповдигнато и усмивките не слязоха от лицата на участниците.

Две зали на Стадион „Академик“ (до зала „Фестивална“) също бяха отворени за любителите на футбола и баскетбола.

В Национална спортна академия „Васил Левски“ проф. Дашева взе участие в международната научно-практическа конференция „Актуални проблеми на физическата култура“, организирана от катедра „Теория на физическото възпитание“. В дискусията се включиха ректорът на академията проф. Пенчо Гешев, представители на Министерството на образованието и науката, специалисти и учители по физическо възпитание от цялата страна.

„Всички виждаме колко трудно връщаме децата в спортните зали, а само една инициатива като „Спортна пролет“ няма да промени този факт. Радвам се, че обсъждаме важни въпроси на физическото възпитание и спорта в училище. В рамките на мандата ми на служебен министър полагам усилия да променя някои нормативни актове и очаквам съдействие от учителите и специалистите, защото този въпрос може да се реши само с общи усилия“, каза проф. Дашева.

На футболното игрище на НСА „Васил Левски“ треньорът на националния отбор Петър Хубчев и помощникът му Георги Донков дадоха началото на футболния турнир от ученическите игри на столичните училища. Проф. Дашева изгледа финала по волейбол във волейболната зала на НСА, след което поздрави момичетата в баскетболния турнир на софийските училища в компанията на звездите на женския баскетбол Надка Голчева, Петкана Макавеева и Гергина Скерлатова.

Празникът „Спортна пролет“ продължава и в неделя, 19 март, със свободен вход за кънки в Зимния дворец (9,00-14,00 ч.), залите за футбол и баскетбол на стадион „Академик“ до „Фестивална“ (9,00-17,00 ч.) и за футбол в тренировъчната зала на „Арена Армеец“(10,00 – 15,00 ч.).