Емил Христов: Точно БСП искат да затворят комплекса „Марица изток“ зад гърба на миньорите

Василева: Аз разбирам, че битката за БСП е на живот и смърт и Стойнев няма честта да се извини нито на мен, нито на МОСВ, поне да се извини на хората

Отново БСП се разминава с твърдението, че ще подкрепя българската топлоенергетика, в лицето на нашия комплекс „Марица изток“. Това каза водачът на листата на ГЕРБ в Стара Загора Емил Христов по време на пресконференция, в която участие взеха ексминистърът на околната среда и водите Ивелина Василева, зам.-министърът на енергетиката в правителството на Борисов Жечо Станков и кметът на Раднево д-р Теньо Тенев.

„Само преди два дни евродепутатите от БСП - Петър Курумбашев, Момчил Ненков и Георги Пирински работиха против българските национални интереси“, категоричен бе Емил Христов. „Те са подкрепили със „за“ гласувана в ЕП резолюция, с която се препоръчва на държавите – членки да забранят субсидирането на изкопаемите горива, които намаляват цената на производството на енергия от тях. Евродепутатите от ГЕРБ са гласували "против", защото тази точка пряко касае България и в частност Източномаришкия басейн“.

Според водача на листата на ГЕРБ в Стара Загора това, което са направили евродепутатите от БСП е точно обратното, на това, което говорят кандидатите им за депутати в региона. „Защото ако бъде спряно субсидирането на изкопаемите горива на територията на ЕС, това ще се отрази пряко на цената на енергията и оттам на конкурентоспособността на икономиката. Освен това стотици българи може да загубят работните си места, ако бъде спрян добивът на изкопаеми горива и се затворят електроцентралите, които произвеждат електроенергия от въглища“, подчертава Емил Христов.

„Тук съм, за да потвърдя категорична позиция на ГЕРБ, че ние няма да позволим затварянето на българските топлоелектрически централи. Няма да позволим, както и досега, приватизирането на държавните дружества в сектора“, категорична бе Ивелина Василева. Според нея се лансират неверни тези, че правителството на ГЕРБ през 2016 г. е „проспало“ дебатите във връзка с изменение на работен документ в директивата за емисиите от промишлеността. „Бях лично засегната и поисках извинение от Драгомир Стойнев, във връзка с невярното твърдение, защото досието, за което той говореше, е започнато от европейските органи още през 2011 г. От тогава до сега МОСВ ясно и твърдо е заявявало своята позиция в защита на националния интерес, в защита на българската енергетика, включително и през октомври 2016 г., когато за пореден път е изразена отрицателната позиция на България. Като министър на околната среда и водите, включително и всички мои предшественици, в това число и колежката на Стойнев в правителството на Орешарски, винаги сме защитавали твърдата позиция, че не трябва да се правят изменения в директивата“.

Според Ивелина Василева тези внушения са изключително вредни, защото създават у хората страх, че десетки хиляди души ще останат без работа. „Това прилича на твърдението на БСП за дебатите и съгласуването на СЕТА, за която имаше обвинения, че ние сме национални предатели.  СЕТА е съгласувана от правителството на Орешарски с позиция от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Всички знаем кой беше министърът по това време“, посочи ексминистърът на околната среда и водите.

„Аз разбирам, че битката за БСП е на живот и смърт. Разбирам, че Стойнев нямаше честта да се извини нито на мен, нито на МОСВ. Нека поне да се извини на хората, които подвежда, и на които всява страх“, призова Ивелина Василева.
Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков посочи, че най-важната задача е била да се стабилизира секторът, след като правителството на Орешарски е оставило след себе си една несигурна, неразплатена и затлачена енергийна система. Той благодари на миньорите и на работещите в тецовете за всеотдайната работа и търпението, което са проявили докато се е развързвал най-тежкият възел, а именно задлъжнялостта на Националната електрическа компания към американските централи. Те не са плащали на мините и се е създала невъзможността „Мини Марица - изток“ да може да инвестира в разкривка, появил се е проблем и със свлачищата. „Справихме се с всичко това и за по-малко от година намалихме загубите на НЕК. Само за година и половина успяхме да доведем БЕХ до печалба. Обръщам се към всички колеги от държавните енергийни дружества – не трябва да имате притесняния, че комплексът „Марица изток“ е застрашен по какъвто и да е начин“, категоричен е Жечо Станков. Според него в сектора работят професионалисти, които трябва да бъдат оставени на спокойствие да си вършат работата. „Благодаря им и за това, че през изминалите зимни месеци, при -20 градуса, не спряха подаването на въглища и котлите на тецовете не угаснаха. Миньорите нека да знаят, че стоим зад тях, и че ще продължим диалога, който имахме, както и със синдикатите и с ръководствата на дружествата. Гарантираме ви, че стоим твърдо зад вас“, посочи Жечо Станков.

Кметът на Раднево д-р Теньо Тенев отбеляза, че от 2014 г. Община Раднево не е получавала концесионната вноска, което е довело до огромна задлъжнялост от 10,5 млн. лв. С разплитането на възела по веригата БЕХ-НЕК-ММИ при управлението на Борисов, е получена първата вноска от 10,7 млн. лв., с които са разплатени натрупаните задължения, и с което общината е спасена от фалит. „По време на управлението на ГЕРБ, благодарение на министър Василева, успяхме да сключим договор за втора фаза за пречиствателна станция. В противен случай ни заплашваше санкция от най-малко 7 млн. лв.“, категоричен бе д-р Теньо Тенев.

„Точно БСП са тези, които искат да затворят комплекса „Марица изток“ и подготвят този процес упорито и последователно зад гърба на миньорите“, заяви Емил Христов. Той допълни, че те са любители на ядрената енергетика и не милеят за това какво се случва в Старозагорски регион.