Юнкер: Ако Турция върне смъртната присъда, вратата й към ЕС ще се затвори

Юнкер се обяви против прекратяването на преговорите за влизането на Турция в ЕС, въпреки че те буксуват от години

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди отново, че евентуално връщане на смъртната присъда в Турция, както Анкара вчера каза, че ще направи след референдума на 16 април, ще попречи на страната да влезе в ЕС, съобщи politico.

"Ако смъртната присъда бъде въведена отново в Турция, това ще доведе до края на преговорите на страната", заяви Юнкер в интервю пред неделното издание на германския в. "Билд", говорейки за "червена линия".

В събота президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза, че очаква парламентът да одобри възстановяването на смъртната присъда след референдума за разширяване на неговите правомощия. "Вярвам, ако Господ го иска, че парламентът ще направи необходимото по изискванията ни за смъртната присъда след 16 април", каза Ердоган на среща с избиратели. За първи път Ердоган призовава парламента да одобри възстановяването на смъртната присъда след вота на 16 април.

"Това е фалшив дебат. Няма смисъл да се иска успокоение на нервите, спирайки преговорите, които така или иначе не са се състояли", каза той. Присъединяването на Турция ще се провели, ако случаят е такъв, но не заради европейците, а заради липсата на желание у турците да приложат европейските стандарти, допълни Юнкер.

Ръководителят на германската дипломация, социалдемократът Зигмар Габриел прояви по-голяма твърдост. "Днес ние сме по-далече от когато и да било досега от присъединяване на Турция към ЕС", каза Габриел пред сп. "Шпигел" в броя му от този уикенд, допълвайки, че винаги е имал съмнения дали Турция трябва да се присъединява към ЕС.