Ева Майдел: Важно е България да има ясна позиция за преговорите по бъдещето на ЕС

Важно е България да изгради ясна позиция и стратегия за преговорите с останалите страни-членки

„В момент, в който трябва да определим позицията на страна си за визията на Европейския съюз, първо трябва да си отговорим какво е отношението на България към ЕС. През последните месеци определени лидери на политически партии у нас обвиниха Европейската комисия, че налага нежелани решения на страната ни, с което се опитаха да обяснят своите неизпълними обещания. Има ясна атака срещу Брюксел от страна на БСП, която може да доведе до загуба на доверие от европейските ни партньори. Важно е България да изгради ясна позиция и стратегия за преговорите с останалите страни-членки, за да можем да влияем на дебата за бъдещето на ЕС“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел след дискусията „60 години след Рим: Да изградим заедно европейската демокрация“ на 20 март 2017 г. в София.
„Изключително важно е да обясним Европа на младото поколение, за да могат да я разберат по-добре и да се убедят, че постиженията на европейската интерграция не са необратими. Младите, които приемат за даденост свободното движение в Европа, обмените по Еразъм, изборът на място за живот и работа, трябва да разберат смисъла на европейската интеграция, за да участват активно в дебата за това как ще изглежда тя след 10, 20 или 30 години“, допълни Майдел по време на изказването си.  
Дискусията за публично обсъждане на бъдещето на Европейския съюз беше организирана от Европейското движение и Съюзът на европейските федералисти, съвместно с Информационното бюро на ЕП в България. На събитието освен Ева Майдел участваха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, евродепутатът Светослав Малинов, бившият евродепутат и бивш вицепремиер и министър на външните работи на България Ивайло Калфин и председателят на Управителния съвет на Европейския институт, бивш главен преговарящ с ЕС  Владимир Кисьов.