ФБР потвърди, че разследва Тръмп и Русия за изборите в САЩ

Джеймс Коми: Практиката на ФБР е да не потвърждава за течащо разследване

Шефът на ФБР Джеймс Коми потвърди, че бюрото разследва намеса на Русия в американските президентски избори и връзки на предизборната кампания на Доналд Тръмп с Москва, съобщава guardian. Джеймс Коми и шефът на Агенцията за национална сигурност Майк Роджърс разкриват информация по време на почти безпрецедентно публично изслушване в Комисията по разузнаване към Конгреса.

"Нашата практика е да не потвърждаваме течащо разследване. Но при необичайни обстоятелства, когато е в интерес на обществото, ние говорим публично", каза Коми. "Упълномощен съм от правосъдното министерство да потвърдя, че ФБР разследва опити на руското правителство за намеса в президентските избори през 2016 г., това включва и някакви връзки с кампанията на Тръмп , това също включва оценка дали някакви престъпления са извършени" , разкри Коми." Той го нарече "открито, течащо разследване".

Според него "изтичането на класифицирана информация е сериозно, сериозно престъпление".

Директорът на Агенцията за национална сигурност Майк Роджърс подчерта, че службите са заключили, че Русия се е опитала да се намеси на президентските избори с кибератаки. "Няма промяна в нивото ни на увереност за оценката", поясни той.

Роджърс и Коми потвърдиха, позовавайки се на доклада на службите от 6 януари 2017 г., че не са открили доказателства Русия да е атакувал системите за преброяване на гласовете.

Демократът Адам Шиф от комисията заяви в началото на изслушването, че "все още не знаем дали руската операция е била подпомагана от американски граждани".

В началото председателят на Комисията за разузнаване към Камарата на представителите на САЩ категорично отрече, че сградата "Тръмп тауър" на президента Доналд Тръмп в Ню Йорк е била подслушвана.

Но Девин Нунес заяви в началото на публично изслушване за евентуална руска намеса на президентските избори в САЩ, че е възможно други средства за следене да са били използвани срещу Тръмп. "Нека бъда ясен: знаем, че "Тръмп тауър" не е бил подслушван. Обаче все още е възможно други средства за следене да са били използвани срещу президента Тръмп и сътрудниците му", каза Нунес.

Той подчерта, че "редица" настоящи и бивши американски представители са изнесли потенциална класифицирана информация и комисията ще ги изобличи и ще ги изправи пред правосъдието.

През януари разузнавателните агенции на САЩ обявиха, че подкрепяни от Кремъл хакери са проникнали в имейлите на високопоставени представители на демократите и са разкрили изобличителна информация с цел да помогнат на Тръмп да победи Хилари Клинтън.

В заключение на ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност САЩ обвиниха руския лидер Владимир Путин, че е издал заповед за кампания, целяща да се повлияе на изборите в САЩ.

Оттогава Тръмп е обвиняван, че екипът му е поддържал връзки с руски представители.