Съдят трима за незаконно придобиване, държане и отчуждаване на културни ценности и археологически обекти

Разпитани в хода на досъдебното производство, те се признават за виновни

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Гена Т., на 56 г., за това, че е придобила културни ценности и че е държала повече от три археологически обекта, които не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред, предвиден в Закона за културното наследство  - престъпления по чл. 278а ал.2 във връзка с ал. 1 и по чл.278а ал.6 от Наказателния кодекс, и спрямо Людмил А., на 29 г., и Георги Т., на 43 г., за това, че при условията на продължавано престъпление, са предложили за отчуждаване и отчуждили културни ценности и са държали повече от три археологически обекта, които не са идентифицирани по надлежния ред, предвиден в Закона за културното наследство и за това, че държали противозаконно предмети, материали и оръдия – металдетектор, за които са знаели, че са предназначени и са послужили за търсене на археологически обекти – престъпления по чл. 278а ал.1 във връзка с чл. 26 ал. 1  и по чл. 278 ал. 6 и по чл. 277а ал.7 от Наказателния кодекс. 
На 3 ноември 2015 г. обвиняемата Гена Т., в гр. Карлово, получила пощенска пратка по куриерска фирма. Тя поставила получения пакет в дамската си чанта, след което последвала проверка от полицейски служители. В чантата й бил открит найлонов плик с кутийка и парчета тоалетна хартия, в които били увити и поставени различни предмети, идентифицирани от извършената по делото съдебно-археологическа експертиза като антични монети. Иззети са били различни монети  - една монета бронзова, елинистическа, сечена в Македония, около 325 г. пр. Хр., с типовете македонски щит със светкавица,  една монета, бронзова, елинистическа, сечена през 1 в. пр. Хр. в гр. Ефес, Малоазийска Йония,  една монета, бронзова, римска, провинциална, сечена в гр. Александрия Троада, при император Галиен и др.
Установено било, че на 30 октомври 2015 г. в гр. Червен бряг обвиняемият Людмил А. подготвил описаната по-горе пратка с културни ценности и я изпратил на обвиняемата Гена Т. На 3 ноември 2015 г. в жилището на обвиняемия Людмил А. в гр. Койнаре, обл. Плевен, било извършено претърсване и изземване и са били иззети и различни антични монети, две от тях сечени по времето на император Василий II/976-1025/, както и металдетектор, които са служили за търсене на археологически монети. Устройството можело да работи и извършва теренни проучвания.
На 3 ноември 2015 г. било извършено  претърсване и изземване в жилището на обвиняемата Гена Т. в гр. Карлово, където били открити други антични монети. Установено било, че на 26 октомври 2015 г. обвиняемият Георги Т. пуснал обява в интернет сайт, в която предложил за продажба старинни монети, като получил отговор от обвиняемата Гена Т., че иска да ги закупи. Той оформил обектите в пратка, които изпратил от офис на куриерска фирма от гр. Димитровград до гр. Карлово на обвиняемата Гина Т. Същите монети били открити в жилището на обвиняемата Гена Т. на 3 ноември 2015 г.  На 5 ноември 2015 г. е било извършено претърсване и изземване и в жилището на обвиняемия Георги Т. в гр. Димитровград, откъдето са били иззети други монети – елинистически, късноримски, римски, византийски, както и апликации, начупени бронзови фибули и др. културни ценности, а също и металдетектор.
Тримата обвиняеми не са подавали в НАИМ-БАН документи за регистриране и описване на движими културни ценности или други археологически обекти. Разпитани в хода на досъдебното производство, те се признават за виновни.