Година и шест месеца затвор за добричлия, заплашил с убийство свои съседки

Защитата настояваше 43-годишният мъж да бъде признат за невинен и оправдан

Окръжен съд - Добрич увеличи наложеното от Районния съд в града наказание на добричлия, заплашил с убийство две свои съседки. Постановената на първа инстанция присъда срещу Хюсеин Х. беше атакувана както от адвоката на подсъдимия, така и от прокуратурата. Защитата настояваше 43-годишният мъж да бъде признат за невинен и оправдан,  а обвинението за увеличаване размера на наложеното наказание от 9 месеца на 2 години лишаване от свобода. Добричкият окръжен съд, след като взе предвид доводите, изнесени в жалбата и протеста, както и становищата на страните, измени присъдата като увеличи наложеното на подсъдимия наказание на 1 година и 6 месеца затвор.

 Мъжът е признат за виновен в това, че на 20 септември 2012г. в Добрич се заканил на двете жени с убийство и това заканване е могло да възбуди у тях основателен страх за осъществяването му. Подсъдимият и пострадалите живеели в съседни апартаменти на един етаж в жилищен блок в Добрич. През пролетта на 2012 година мъжът решил да се грижи за появилите се пред блока бездомни кучета - давал им вода и им хвърлял храна през терасата. Животните влизали във входа и спели пред вратата на едната от потърпевшите. Жената не можела да излезе сутрин от дома си, тъй като се страхувала от кучетата, които лаели и се спускали към деца и възрастни. По тази причина тя поискала съдействие от Общината за вземане на мерки срещу безстопанствените животни. На посочената дата две от кучетата били прибрани от служители на приюта за животни, което предизвикало агресията на мъжа. Той започнал да крещи, да обижда съседките си, да говори нецензурни думи и да отправя заплахи за убийство към тях. Отделно от това хвърлял камъни по терасата на едната от жените, но не успял да счупи стъклото. Потърпевшите изпитвали основателен страх от реализиране на заканата, тъй като от години били във влошени взаимоотношения с подсъдимия. Назад във времето имало и други случаи, при които те били обиждани и заплашвани от своя съсед.

При постановяване на решението си Окръжният съд прие, че са налице доказателства, установяващи авторството на деянието, поради което искането за оправдаване на подсъдимия е неоснователно. Магистратите наложиха по-тежко наказание, след като прецениха, че стореното от мъжа се отличава с висока степен на обществена опасност -заканите с убийство са реализирани с нееднократно повторени цинични и изключително обидни вербални изрази, на оживено място пред жилищен блок и в присъствието на други лица, които също са изпитали стрес и страх от  поведението на подсъдимия. В мотивите за решението си съдът посочва още, че подсъдимият  също е лице с висока степен на обществена опасност - осъждан нееднократно, включително и изтърпявал наказание „лишаване от свобода”, с лоши характеристични данни и напълно безкритичен към стореното.