Хорът при Врачанската епархия ще гостува в Стара Загора и Казанлък

Стара Загора Лайф

22-03-2017, 13:47

Снимка:

БПЦ

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Първият концерт ще бъде на 31 март от 18.30 часа

Смесеният хор "Св. Софроний епископ Врачански" при Врачанската епархия ще гостува в Стара Загора и Казанлък. Това съобщи за БТА свещеник Йордан Карагеоргиев, ръководител на Културно-информационния център при Старозагорската митрополия. 
Първият концерт ще бъде на 31 март от 18.30 часа в Градската художествена галерия в Стара Загора. На 1 април е концертът в Казанлък.
Хорът ще представи църковни песнопения. Диригент ще бъде Старозагорският митрополит Киприан. Концертът се посвещава на Възкресение Христово и е част от програмата на Старозагорска митрополия за големия християнски празник. 
Хорът е създаден през 1987 година с благословението на Врачанския митрополит Калиник във връзка с честването на 250-та годишнина от рождението на Св. Софроний епископ Врачански.
От основаването си до днес Представителният хор е изнесъл много концерти в страната и чужбина. Гостувал е с концерти в Чехия, Унгария, Македония, Гърция, Турция, Румъния. През 2012 изнася концерти в италианските градове Кротоне и Катандзаро с Реквием от Моцарт, а през 2014 г. отново се връща на италианска сцена с концерти във Верона.
Хорът е награден със специални отличия от Светия Синод на БПЦ, орден "Св.Св.Кирил и Методий"-втора степен и орден "Св. Софроний еп. Врачански"-първа степен.
Лауреат е на Фестивала на руската църковна песен (София, 2002), на Международния конкурс "Пееща душа" в Полша през 2003, носител е и на голямата награда от Международен фестивал на православната музика "Достойно ест" в Поморие и на други отличия.