Турция разкритикува Норвегия за убежището на турски военнослужещи, свързани с Гюлен

Редица турски дипломати и офицери в чужбина потърсиха убежище в европейски страни след опита за преврат

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш критикува Норвегия, че е предоставила убежище на четирима турски военнослужещи и на военен аташе, за които се предполага, че са свързани с Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/, обвинявана от турските власти за организарането на опита за преврат през юли 2016 г., предаде Агенция Анадол.

"Невъзможно е да се приеме това. Това е погрешно. Това означава да се закриля и защитава тази престъпна организация, известна като ФЕТО. Ние заявяваме, че не приемаме това", посочи днес Куртулмуш. "Незабавното екстрадиране на тези престъпници от ФЕТО, които търсят и ще търсят убежище в европейски страни, е необходимо за приятелските отношения между Турция и тези страни."

Четирима турски военни на служба в НАТО, както и турски военен аташе, са получили убежище в Норвегия в отговор на подадени от тях молби след опита за преврат. Адвокатът на четиримата военни и на военния аташе потвърди, че Норвежката дирекция за имиграция е приела молбите им за убежище.

Предоставянето на убежище позволява на петимата да пребивават и да работят в страната. Норвегия е приела също молбите за убежище на членовете на техните семейства. Според съобщенията те живеят на таен адрес в страната.

Четиримата турски военнослужещи и военният аташе по-рано отрекоха каквато и да било връзка с опита за преврат в интервю за норвежкия в."ВГ" и заявиха, че вече са били отстранени от техните постове. Те посочиха, че се опасяват от преследване, ако се върнат в Турция.

Припомня, че Турция и Норвегия са съюзници в НАТО.