Цецка Цачева: ГЕРБ ще спечели тези избори, предлагаме възможните неща за България

"Това не е пример за добросъседски отношения", каза тя по повод изказването на Ердоган

ГЕРБ ще спечели тези избори, защото проведохме едно много позитивна кампания с прагматични послания към българските избиратели. Нашата програма е реалистична и се базира на постигнатото в мандата ни. Предлагаме възможните неща за България, като стъпваме на постигнатото по време на кабинета "Борисов 2". Положихме много сили в тази кампания, бяхме близо до българските граждани, както го правим всеки път, и когато много си работил, победата трябва да бъде за теб. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ Цецка Цачева.

"Разбира се, че допуснахме слабости, някъде се забавихме. Управленческата ни програма обаче все пак беше разписана за един 4-годишен години, а фактически от него минаха едва 2 години и няколко месеца", каза Цачева.

"В малките населени места хората поставят не толкова въпросни относно социалния статус, пенсии и помощи, колкото въпросите за образованието. Хората питат какво се случва с образованието? Защо децата не искат да работят, защо децата нямат конкретни умения, а имат дипломи за изкарано обучение? Заради това в програмата на ГЕРБ е залегнала идеята, че младежите трябва да излизат с практически умения, а не просто с диплома от училището. Трябва да върнем авторитета на българския учители, защо цялото общество е в дълг към тази професия. Нашата основна цел е ликвидиране на неграмотността. Тази част от програмата ни се посреща радушно от хората", допълни Цечева и подчерта, че този път ресорът "Образование" няма да бъде даден на някой евентуален коалиционен партньор на ГЕРБ.

Поведението на Турция е недопустима намеса във вътрешните работи на една суверенна държава, членка на Европейски съюз. Така коментира тя днешното изявление на турския президент Ердоган, който критикува България, че упражнява "неприемлив натиск" над турците преди изборите. "Това не е добър пример за добросъседски отношения. Представяте ли си български президент да се намеси в изборите на съседна нам държава?!", попита бившият председател на 43-то Народно събрание. Според нея това е изкуствено създадено напрежение, което цели да обслужи определени политически сили.

Цачева отново подчерта, че ГЕРБ се е уморила да повтаря, че подкрепата на ДОСТ в президентските избори е била непоискана и нежелана. "Нека видим първо резултатите какви са. За нас естествените партньори са от от център дясното пространство, многократно и категорично сме го заявили.", допълни тя.

"Това, което притеснява плевенчани, е, че Северът се развива с по-бавни темпове от Южна България. Г-н Борисов пое ангажимент пред тях при следващо негово управление за икономическото  развитието на Северна България. Прилича ни и в Северна България да има подобна икономическа зона като тази в Пловдива. Старата слава на Плевен и региона с икономическа мощ може да бъде възстановена чрез изграждане на инфраструктурни проекти, този толкова дълго чакан за нас северняците проект на АМ "Хемус", която е един необратим процес за следващо управление на ГЕРБ. И разбира се наличието на конкурентна работна ръка, на подготвени млади кадри, които да могат да бъдат наемани от предприемчиви инвеститори", отбеляза Цачева.

Тя смята, че партиите трябва да имат разум, за да не се заиграват със страховете на хората. Цачева даде за пример бежанската криза. И добави, че обстановката в света е усложнена.

"Важно е силният глас на България да се чува, да разясняваме и да говорим", каза тя.