Преди 60 години две мечета поставят началото на зоопарка в Стара Загора

Празничната програма започва на 1 април от 11.00 ч.

Две мечета поставят началото на колекцията от обитатели на зоопарка в Стара Загора през далечната 1957 година. Те са подарени от ловците Димитър Лалев от с. Шейново и Иван Кратунков от град Казанлък, които ги залавят в шипченския Балкан. Кръщават ги Иванка и Димитринка. По-късно към тях са добавени елен и зайци. Оформен е зоокът в сегашния парк „Митрополит Методий Кусев“, който се намирал на мястото на площадката за бадминтон, свидетелстват очевидци. Архивите разкриват още, че на 13 юни 1961 г. е било взето решението за изграждане на сегашния зоопарк, приет е и идеен проект, но строителните дейности започват няколко години по-късно – през 1965г. Най-напред е изградена клетката на мечките, след това на лъва, маймуните и т.н. През 1978 г. приключва изграждането на басейните за водоплаващи птици, изградени са и 12 клетки за пернатите обитатели на старозагорския зоопарк. През годините продължава неговото дооформяне и допълването с нови обитатели.
Втората в страната зоологическа градина, след Софийската, вече шест десетилетия е място за общуване, отмора, забавление и наслада на старозагорци и гостите на града. Тя е радост и емоция за малки и големи, за разходка сред природата, за среща с познати или непознати животни. На площ от 70 дка могат да се видят над 400 животни от почти всички континенти - кафява мечка, благороден елен, сърна, рис, вълк, лисица, тигри, як, енот, ягуар, лама, лъв, щраус, ему и папагали. През последните години с редица благотворителни изяви и дарителски акции жителите на града подпомагат съществуването на зоокъта, а екипът на директора доц. д-р Радослав Михайлов непрекъснато внася подобрения в местообитанията на животните и допринася по възможност за запазване на естествената им среда.
Зоологическата градина в Стара Загора е лицензирана с втори лиценз през август 2015 г., а от 2014 г. има статут на спасителен център, по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES. Зоопаркът има едно от най-добрите местообитания за тревопасни животни, в много добро състояние са и загражденията на лъвовете и вълците. Предстои изпълнението на проект за създаването на още 60 декара естествена среда за кафяви мечки.
По повод 60-годишния юбилей на зоопарка Община Стара Загора организира уникален празник със забавления за цялото семейство, игри, викторини, спортни състезания, детски надпревари, който ще започне в 9.00 ч. Музиката, танците и доброто настроение ще властват през целия ден на площадките на Аязмото и на територията на Зоопарка. На неговата история е посветена изложба от 5 информационни табла с архивни документи, която ще бъде разположена на една от алеите.
Празничната програма под наслов „Рожден ден с малки и големи“ започва на 1 април, в 11.00 ч., на мечешката поляна. За всички прояви и събития през деня входът е свободен.
На снимката: Бившият кмет на Стара Загора Йордан Капсамунов (23 декември 1952 – 7 март 1962) и ловците, с първите обитатели на старозагорския зоопарк.