В навечерието на Благовещение имаше дамски прием при Русенския митрополит Наум

Русе Лайф

25-03-2017, 11:03

Снимка:

Русенска митрополия

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шест социологически агенции ще броят паралелно гласуването в неделя в Русе

Слово към митрополит Наум произнесе проф. Велизара Пенчева

В навечерието на празника св. Благовещение, по покана на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум в приемния салон на Русенската света митрополия традиционно гостуваха дами, представители на различни сфери от обществения живот. Архиереят ги посрещна с кратко приветствие, като подчерта че св. Православна църква приема отбелязването на празника на „Благата вест” и като ден на жената-християнка, и благодари на всички за тяхното внимание и съпричастност към инициативите на Църквата. Ето и думите на митрополита:

 

Уважаеми дами, представители на различни сфери от обществения живот на престолния ни град Русе,

 

За поредна година с духовна радост Ви посрещаме в Русенската света митрополия, по повод предстоящото отбелязване на празника Благовещение, който Църквата ни приема и като Ден на жената-християнка.

 

Радостни сме, че и с вашата подкрепа и съпричастност, през изминалата година с взаимни усилия успяхме да реализираме редица благородни инициативи, чрез които се постарахме да бъдем в помощ на страдащите и нуждаещите се.

 

Както не веднъж сме подчертавали, в днешния модерен свят на секуларизация, като че ли именно Вие жените сте призвани да бъдете онзи морален стожер в обществото и семейството, който да опази християнските традиции и култура, възпитавайки подрастващото поколение българи в добродетелност, хуманност и патриотизъм.

 

Като Ви благодарим за вниманието и искрената отзивчивост, която проявявате към скромната ни личност и дейността на Русенската св. митрополия, Ви благопожелаваме здраве, многолетие и успех във всяко добро начинание!

 

За молитвен спомен от днешния ден приемете един мил поздрав и символични дарове, подготвени с голямо старание от нашите малки приятели – учениците от 3 „в” клас на Основно училище „Иван Вазов” – Русе.

 

Слово към митрополит Наум произнесе  проф. Велизара Пенчева, ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев”, която увери владиката че винаги ще бъде подкрепян в своите ползотворни начинания. Да поздравят присъстващите бяха дошли и ученици от 3 „в” клас на Основно училище Иван Вазов – Русе, които поднесоха на дамите пролетни цветя и картички. Срещата премина в сърдечна обстановка и приятни разговори, подсладени от специално приготвената за случая баклава с шамфъстък.