Учени от СУ и БАН работят по създаването на регионален център за адронна терапия у нас

Животът

26-03-2017, 06:10

Снимка:

hcb-public.web.cern.ch

Автор:

Ева Минчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Антонио Лопес: Брюксел оценява високо реализираните проекти в София

В него ще участва и ЦЕРН

Създаването на регионален център за адронна терапия в България е идея, по която от няколко години работят доц. Леандър Литов от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и учени от Института за ядрени изследвания при БАН. Това каза на пресконференция днес министърът на образованието и науката проф. Николай Денков заедно с Фабиола Джианоти - генерален директор на Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/.
Центърът ще е свързан с ново поколение от адронни ускорители, които са изключително ефективни при лечение на тумори, като "това е висока технология, която е на края на възможностите в момента на технологичното развитие", обясни министър Денков. Той добави, че идеята е в България, на базата на учените, които имаме, и на натрупания опит, да се изгради такъв адронен център. Той ще е уникален за региона и ще се използва като медицински център за лечение на ракови заболявания, но ще бъде и изследователски сектор за нови детектори за медицината и нови медицински изследвания, свързани с този нов тип на излъчвания и лечение.
Проектът е дългосрочен, предвиждат се две години подготвителна работа, шест години за построяването центъра, а на десетата година се очаква да има възвращаемост, обясни министър Денков. Той отбеляза, че това е мащабен проект, който се оценява на около 230 милиона евро и затова трябва да се намери подходящо финансиране. През миналата година е подготвен бизнес-план, който предвижда публично-частно партньорство, възвращаемост и дългосрочни цели на развитие.

Подготовката на проекта е напреднала, водени са и разговори с банки. Вчера идеята за адронния център беше представена на президента Румен Радев и на служебния премиер Огнян Герджиков, каза министър Денков. Той обясни, че възвращаемостта, съгласно бизнес-плана, е около десет години, като след това проектът за центъра трябва да бъде печеливш.
В Европа има два центъра за адронна терапия - в Италия и Австрия, но те са с предишно ниво на технологии, каза образователният министър.

Амбицията ни е у нас да се направи ново ниво на технология, която е по-добра и по-ефективна, уточни той.
По проекта за адронния център в България ЦЕРН ще помогне с необходимите медицински технологии, каза Фабиола Джианоти. "Ако България успее да извърши необходимата подготвителна работа, от ЦЕРН ще бъдем изключително щастливи да допринесем с медицинска технология и оборудване за центъра", заяви тя.