ЕС трябва да поеме водеща роля в много сфери, в които САЩ са били лидери

Обективно, ЕС има възможност да заеме водещо място и да се превърне във флагман в много международни сфери

Министърът на външните работи на Европейския съюз Федерика Могерини смята, че в създалата се ситуация ЕС трябва да поеме водеща роля в редица международни области, в които Вашингтон е отстъпил позиции.
„Потвърждавайки желанието си за единство, ние развенчаваме съмненията на нашите партньори. ЕС остава и никой не може да му навреди нито отвън, нито отвътре. Обективно, ЕС има възможност да заеме водещо място и да се превърне във флагман в много международни сфери за тези, които са загубили вярата във Вашингтон като лидер.

Това е и многополярността, и търговията, и борбата с климатичните промени, налагането на типично европейски модел за сътрудничество в разрешаването на конфликтните ситуации. Сега мнозина казват „Първо Америка“, ние също казваме „Първо Европа“, но нашите интереси се изграждат на базата на сътрудничество и партньорство, ние никога няма да бъдем „Европа в /само/изолация“, каза Могерини н интервю за вестник „Месаджеро“.
Според нея преходният период, който преживява американската политика, предлага на ЕС огромни възможности в международната търговия, дипломация, отношенията с Латинска Америка, Африка, Япония и Китай. „Това е уникална възможност, но само ако запазим единството си“, заключи Могерини.