Проф. Кантарджиев: Риска за неваксинираното дете е много голям

Лабораторно доказани има 7 случая на морбили, вероятни са 10

Професор Тодор Кантарджиев заяви, че със заповед на служебния министър Семерджиев е създадена една кординационна комисия по морбили, която днес в 15:00 ще заседава. Трябва да представят решение за справяне с вируса пред министъра. Кантарджиев призова майките, които не са имунизирали децата си, да го направят. Проф.Тодор Кантарджиев: "Лабораторно доказани има 7 случая на морбили, вероятни са 10. Един ограничен взрив в Пловдив е това. Всички случаи са в една махала. Това са две жени и техните деца. За съжаление имаме деца, които не са имунизирали, деца под 1 година. Имунизацията се прави 13 месеца след раждането и след това на 12 години.

Със заповед на министър Семерджиев е създадена една кординационна комисия по морбили, която днес в 15:00 ще заседава. Председател на комисията е заместник министър д-р Каменов. В комисията влизат още главният държавен здравен инспектор д-р Кунчев, националният консултант по вирусология проф. Христова, националният консултант по епидемология проф. Стоилова от Пловдивския университет и аз. Трябва да предложим решение на министъра." Кантарджиев призова майките да не се подлъгват и да имунизират децата си.
"Наясно сме вече горе-долу колко неимунизирани деца има. Ще трябва да ги имунизираме. Съветите които ще дадем на локалните органи на министерството по области, това е да взаимодействат със здравните медиаторите. Другото важно е по-големите градове, майките да имунизират децата, ако не са го направили по някаква причина. Риска на неваксинираното дете е много по-голям от неваксинираното. Не трябва майките да се подлъгват", информира проф. Кантарджиев и заяви: "Засега няма опасност от разпространение на вируса. Министерството взима адекватни мерки."