КЕВР: Новата цена на природния газ, не би трябвало да се отрази на цената на стоките

Новата цена на природния газ няма да е активна за отоплителния сезон, той вече ще е отминал.

Новата, по-висока цена на природния газ не би трябвало да се отрази на цената на стоките, каза пред журналисти днес Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, цитиран от БТА.
Цените на природния газ намаля за година и половина с 61 процента. Производителите не намалиха цените на стоките, когато тази цена падна и сега не би трябвало да има поскъпване, посочи той.
Цената на природния газ у нас не се регулира от КЕВР. Тя зависи от договора за доставка между "Булгаргаз" и Газпром експорт", който пък включва и цената на петролните деривати - газьол и мазут, каза Иван Иванов. От ноември 2016 г. до началото на март 2017 г. цената на петрола се повиши значително, поради решението на ОПЕК за намаляване на производството, към което се присъедини и Русия, обясни председателят на КЕВР.
През декември миналата година Булгаргаз поиска увеличение на цената на природния газ с 13.5 на сто, но КЕВР я вдигна с пет процента. Причината е, че през 2016 година "Булгаргаз" натрупа "надвзет приход", който трябваше да се отчете от държавния регулатор. Така беше защитен общественият интерес и в най-студените месеци от дълги години насам, потребителите не плащаха високи цени за отопление, каза Иванов.
Новата цена на природния газ няма да е активна за отоплителния сезон, той вече ще е отминал. Имам сериозни надежди, че до следващата зима нещата ще се променят, каза Иванов. Ще има ясен срок за предоговаряне на условията за търговия с "Газпром" и премахване от тях на клаузите за включване в цената и на петролните деривати. Освен това от 7 - 8 март с пет долара е паднала цената на петрола, поевтиня и доларът, допълни той. Тези спадове не можаха да се включат, защото "Булгаргаз" прави своето предложение на базата на цените на петрола и курса на долара към първи март, обясни Иванов.
Предложението на "Булгаргаз" е за увеличение на цената на природния газ с 29 процента от първи април и беше внесено в КЕВР на 10 март. Крайното решение на Регулатора ще бъде взето на закрито заседание на 31 март.
Иван Иванов посочи, че през първото тримесечие на 2014 година цената на природния газ е била 630 лева за 1000 кубически метра на едро и без ДДС, в началото на 2015 година синьото гориво се е продавало по 603 лева за 1000 куб.м, в началото на 2016 година - 405 лева за 1000 куб.м, а сега - през първото тримесечие на 2017 година, то се продава по 299, 94 лева за 1000 куб.м. Очакваната цена на природния газ за следващото тримесечие е 383 лева за 1000 куб.м.