"Европейският град на спорта 2017" чака в неделя световния елит в маратонските бягания

Стартът ще бъде даден на 2 април, в 10:00 часа на площада пред Община Стара Загора

От Стара Загора - обявен за "Европейски град на спорта 2017", ще стартира тази година Международната верига маратони под мотото "Бягането като начин на живот".

Маратон "Стара Загора 2017" се организира за втори път и дава възможност на всички любители на бягането да се включат в надпреварата на маратон с класическа дистанция от 42.2 км, полумаратон - 21.1 км, както и такъв на 10.5 км. Допускат се участници от страната и чужбина за всички разстояния, но изискването е да са навършили 18 години до деня на състезанието - родени през 2000 г. и преди нея.

Стартът ще бъде даден на 2 април, неделя, в 10:00 часа на площада пред Община Стара Загора.

Представители на 15 държави са заявили участие, като най-възрастните участници са 69-годишните Алан Кай от Великобритания и световноизвестният ултрамаратонец Ради Милев от Казанлък, който ще пробяга полумаратонската дистанция. Трима участници на 9-годишна възраст ще пробягат 10.5-километровата дистанция. В Града на липите отново ще пристигнат елитни атлети от Кения, Етиопия, Великобритания, Хърватия, Япония, Италия, Полша, Дания, Казахстан, Германия, Сърбия, Румъния, Унгария, Гърция, Македония, Молдова, Мароко и Ирак.

Лицензираното по изискванията на Международната атлетическа федерация (IAAF) през 2016 г. трасе преминава по бул. "Цар Симеон Велики" и бул. "Никола Петков". В района на хипермаркета "Метро" участниците правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора, откъдето е стартът. Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите трите дистанции ще бъдат отличени и с медал за участие, като спомен от събитието. Предвидени са парични премии и за ветераните. Ще се раздадат много предметни награди и призове.

Организатори са Община Стара Загора, Министерството на младежта и спорта, Българският олимпийски комитет, Асоциация "Спорт в свободното време", СК по лека атлетика "Берое", богомиловския СК "Ракета" и БФЛА. В рамките на маратон "Стара Загора 2017" ще се проведе и Националният шампионат по полумаратон, в който са заявени рекорден брой участници - 62 атлети - 43 мъже и 19 жени.

През 2016 г. Маратон "Стара Загора" бе валиден за Световното първенство на глухите. Сега организаторите също са амбицирани да запазят класата му като осигурят присъствието на елитни атлети. Припомняме, че миналата година в маратона участваха 330 състезатели, от които 93-ма мериха сили в класическата дистанция от 42.2 км. Министърът на спорта Красен Кралев окичи с лавров венец победителя в класическата гонка Лахсен Мохраджи от Мароко, който финишира с време 2:26:03 часа. При жените първа бе хърватката Николина Сустич, пробягала дистанцията за 2:54:53 часа. В полумаратона Милица Мирчева се класира първа на 21.1 км с време 1:23:59 часа, а при мъжете шампион стана Йосеф Сабай от Мароко. Първи в "кратката" дистанция - 10.5, км финишираха Моника Георгиева и Тодор Канев, съответно с времена: 42:20 мин. и 35:50 мин.

И нещо друго любопитно от миналогодишното издание - лично министър Кралев награди и зам.-кмета на Стара Загора Красимира Чахова, която се класира първа при ветераните и девета на дистанцията от 10.5 км.