Зеленогорски: Проектът „Реформаторски блок“ не трябва да бъде разбиван

Оставката на политическия съвет на РБ означава, че имаме нужда от анализ и поемане на отговорност

За нас единствената възможност на този етап е да се обединяваме около теми, които са важни за обществото, каза Зеленогорски.

Оставката на политическия съвет на РБ означава, че имаме нужда от анализ и поемане на отговорност и според нас Националният координационен съвет трябва да приеме тази оставка.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ заместник-председателят на „Движение България на гражданите“ и председател на предизборния щаб на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, който допълни:

Марката „Реформаторски блок“ постигна 110 000 гласа – най-много от всичките 3 фрагмента на десницата. За съжаление, оказа се, че проблемите с разцеплението вдясно са хронични. Това се случва вече за трети път, а след 2013 година – за втори.

РБ до последния момент търсеше обединението, опита да разшири проекта максимално и държахме вратата отворена, за да не се стигне до настоящата ситуация.

300 000 българи не са представени! Това е една значителна част от най-предприемчивите и осъзнати избиратели, хора, които държат на дясна визия за развитие на обществото. Очевидно е, че енергията на тези хора е доста голяма – видяхме го по времето на правителството на Орешарски.

Изборният резултат вероятно е възможност за десните да намерят път един към друг и да бъдат мощна алтернатива на следващите избори, коментира Зеленогорски. Той изтъкна, че в РБ има няколко парти и лидерът на всяка индивидуално ще вземе решение дали да подаде оставка, но Блокът има едно политическо ръководство – Политическия съвет, чиято оставка е подадена. Според Зеленогорски проектът „Реформаторски блок“ не трябва да бъде разбиван.

Около 45-50%от избирателите на Реформаторския блок през 2014 г. са подкрепили РБ и на тези избори. Около 19% са подкрепили „Нова република“, а около 10% – „Да, България“. Има и едни около 25%, които са се разпиляли. Всъщност това е отговор на големия въпрос: „Какво трябва да правим от тук насетне“. За нас единствената възможност на този етап е да се обединяваме около теми, които са важни за обществото, и през извънпарламентарна позиция да правим усилия за промяна на конкретни законопроекти или политики, каза Найден Зеленогорски.