99.3% от актовете на Окръжен съд - Добрич са постановени в едномесечен срок

Крими

30-03-2017, 14:30

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Окръжен съд - Добрич отчита дейността си на годишно общо събрание

Днес ДОС направи годишният си отчет на дейността си

През 2016г. в Окръжен съд - Добрич са постъпили общо 1542 дела, с около 30 повече от предходната година. Общият брой на делата за разглеждане е бил 1718. За втора поредна година  се констатира ръст на образуваните в Окръжния съд дела, което дава основание да се смята, че е променена установената допреди няколко години тенденция към намаление на постъпленията. Данните сочат, че има ръст на наказателните производства и в по-малка степен на търговските. Намаляване е налице единствено при гражданските дела, но независимо от това те все още заемат най-голям обем от всички постъпили в съда дела - 44%, следвани от наказателните - 34%, търговските - 20% и фирмените дела - 2 %. 

Магистратите са приключи през годината общо 1518 дела, като 91% от тях са свършени в тримесечен срок. Съпоставката с резултатите от предходните две години, когато в тримесечен срок са приключили съответно 90% и 86% от всички свършени дела, показва устойчиво високо ниво на приключилите в кратки срокове дела.

99.3% от постановените през годината съдебни актове са изготвени в законовия едномесечен срок. Извън този срок са постановени актовете само по 11 дела, като обикновено забавянето е било в рамките на няколко дни. Първенец по показателя за срочност е Търговско отделение, където няма нито един забавен съдебен акт. В Наказателно отделение постановените в едномесечен срок актове са 99.4%, а в Гражданско - близо 99%.

Данните за отчетната година сочат, че освен бързо правораздаването в Окръжен съд - Добрич е било и качествено. През 2016г. от инстанционен контрол са върнати 231 дела, като само 13% от тях са с отменени съдебни актове, което говори за добрата подготовка на делата и високия професионализъм на съдиите. През отчетната година един окръжен съдия е имал за разглеждане средно по 7.16 дела на месец.

В съдебния район на Окръжен съд - Добрич функционират пет районни съдилища - в Добрич, Балчик, Каварна, Генерал Тошево и Тервел. Общо постъпилите в районните съдилища дела през отчетния период са 9 672. С най-голям брой е РС - Добрич - 5 961дела. На следващо място по постъпили дела се нарежда РС - Балчик с 1156. РС - Каварна е с 956 дела, а районните съдилища в Генерал Тошево и Тервел – съответно с 918 и 681. Общото постъпление на дела в районните съдилища запазва нивата си спрямо предходната година и е по-високо с над 8% спрямо общото постъпление през 2014 година.  Районните съдилища са имали 11066 дела за разглеждане, от които са свършени 88.41%. В тримесечен срок са приключили  83% от делата.