Силни атлети пристигат за втория Маратон Стара Загора тази неделя

Спорт

30-03-2017, 15:26

Снимка:

Организатори

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Маратон „Стара Загора“ за втори път събира елитни състезатели от 15 държави

„Европейският град на спорта 2017“ ще даде старт на поредната маратонска верига в България

Цяла плеяда елитни атлети пристигат този уикенд в България за да участват в Маратон Стара Загора. Второто издание на проявата е насрочено за неделя, 2 април 2017-а, годината, през която градът е обявен за Европейски град на спорта. Стартът е точно в 10.00 ч. на площада пред Общината.

 Много масово и класно се очертава състезанието на полумаратон. Освен, че ще е валидно за Националния шампионат, в него ще стартират няколко чуждестранни бегачи с впечатляващи резултати. Кенийската армада се води от МозесКомон с 1.03:22 ч. от Пардубице м.г., до него ще бягат Едуин Мели(29:00 мин. на 10 км от Познан) и Найбел Самюел Киплино. Мароко е представено от Бенамдан Рашид с лично постижение 1.07:21 ч. от Равена. Сред чуждестранните атлети са още ТамашНаги(Унг), Марко Ранкович(Сър) и двамата македонци Дарко Ивановски и МудзадиМислимоски.

При жените изпъква визитката на Хелен Кимутай от Кения с личен резултат 1.13:14 ч. от Падерборн и титла от маратона в Братислава преди 4 години с 2.35:35 ч. Другата кенийка е Тереза Квамбока а Етиопия е представена от ТарикуаФиешеАбера с 1.17:19 ч. от 2013 г. До африканките ще бягат добре познатата ОливераЙевтич – шеста на Олимпиадата в Атина 2004 г. и трета на Нюйоркския маратон 2002, сръбкинята идва с личен рекорд в маратона 2.25:23 ч. от Ротердам.

 Мароко, Кения и Етиопия по всяка вероятност ще доминират и в класическия маратон на 42.195 км. ВайклифБивот(Кен) е с 2.14:17 ч. от Загреб, неговият сънародник Хенри Кембой идва с 1.03:34 ч. на полумаратон от Краков. С амбиции за лавровия венец в Стара Загора ще бъдат още  29-годишния етиопец БирхануАстаф и 36-годишния мароканец АбделхадиТаяр.

При дамите с най-добър личен рекорд е представителката на ЕтиопияБелайнешЮгезу(2.31:26 ч. от състезание във Франция).Югезу е шампионка от Маратон София миналата есен, когато спечели с 2.39:38 ч. Другата етиопка е Дидие ДарбеАлему. До тях на старт ще застанат кенийките Рут Матебо(2.37:34 ч. от Хонконг2014) и ГладисБивот(2.38:12 ч. от Загреб2016), а класната компания се допълва от италианката Ивана Лозя с персонален рекорд 2.34:41 ч. от Торино2013.

 Участниците ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава възможност повече любители на бяганията да се включат в надпреварата. От площада маршрутът води на изток покрай емблематичните за града липови дървета и по изпълнените с цветя и зеленина улици.

 Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42км, 21км и 10.5км ще бъдат отличени и с медал за участие като спомен от събитието. Миналата година Маратон Стара Загора бе валиден за официално Световно първенство на глухите, сега организаторите също са амбицирани да запазят класата на състезанието чрез осигуряване присъствието на елитни атлети.Предвидени са парични премии и за ветераните, ще се раздадат много предметни награди и призове.

 „Маратонът в неделя ще бъде първото голямо международно състезание от поредицата активности от инициативата „Стара Загора - Европейска град на спорта 2017 г. Искаме проявата отново да се превърне в един празник за града и за спорта, приканвам хората да дойдат на площада и заедно да се възползваме от още една възможност за по-активен и здравословен начин на живот,“ заяви Красимира Чахова, зам.-кмет на града, участвала в състезанието миналото лято и с голяма заслуга за спечелването тази година на титлата „Европейски град на спорта“. Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време“, Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА.