Осъден за блудство и разпространение на порно обжалва 8 годишна присъда

Пред Варненския апелативен съд

На въззивен контрол пред Варненския апелативен съд днес е 8 годишна присъда на Окръжен съд–Силистра (ОС-Силистра), спрямо старшия възпитател Илиян Василев, признат за виновен за блудство със 6 малолетни негови възпитанички, както и за разпространение на порнографски материали в социалната мрежа Facebook.

През м. ноември миналата година, при условията на съкратено съдебно следствие, пълно признаване на всички факти и обстоятелства, посочени в обвинителния акт, първата съдебна инстанция е признала вината на старши възпитателя в начален курс на обучениев у-ще „Хр.Ботев“, в Дулово, затова, че от ноември 2014г. до месец май 2015г. в дома си, където преподавал частни уроци по музика и пеене, няколкократно извършил блудствани действия със 6 свои ученички, ненавършили 14 годишна възраст. ОС-Силистра е наказал преподавателя и затова, че в края на м. април 2015 година разпространил в социалната мрежа Facebookпорнографски материали за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18 години.Камерата, с която са били заснемани децата е била открита от разследващите в тоалетната на жилището на подсъдимия. Чрез фейсбук учителят поддържал връзка с три от пострадалите деца. Заедно с тях той създал група „Приятели докрай“, в която им изпращал снимки и клипове с порнографско съдържание.

Пресслужбата на съда припомня, че при тази привилегия на закона, първоинстанционният съд е редуцирал наказанието от 12 години „лишаване от свобода“ на 8 години затвор, при първоначален строг режим и е определил глоба в размер на 2000 лева. Съдът в Силистра е отчел становището на експертите, изготвили Съдебно-психиатрична експертиза, които са установили разстройство в сексуалното влечение на подсъдимия към момичета в края на малолетната си възраст. Друго експертно заключение пък посочило, че за децата, станали обект на това посегателство, нямало сериозни травми и поражения върху физическото и психическото им здраве.

В хода на съдебното заседание днес представителят на Апелативна прокуратура не поддържа протеста на ОП-Силистра, която настоява за наказание от 10 години затвор. Прокурорът днес намира, че блудството с 6 малолетни лица, извършено от техния учител и в продължителен период от време като отекчаващи вината обстоятелства, е балансирано с чистото съдебно минало и липсата на тежки последствия за децата, обстоятелства, които смекчават вината на подсъдимия.

Според защитата на Василев, първоинстанционният съд не е мотивирал размера на наказанието, който бил несправедливо завишен, без да бъдат отчетени смекчаващите вината обстоятелства. Илиян Василев, който е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ от края на м. Юни миналата година заяви, че обвиненията срещу него са нелепи, че очаква да бъде оправдан, за да изчисти името си и да се върне на работа като преподавател.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 30 дневен срок.