Подобряването на безопасността на движението по пътищата бе темата на международен семинар

До 2020 г. европейските институции са си поставили за цел жертвите на пътя да се намалят с 50%

Подобряването на безопасността на движението по пътищата в населените места бе темата на международен семинар. Форумът се проведе в София по инициатива на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДП). Сред участниците в семинара бяха заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов, началникът на отдел „Пътна полиция“ – ГДНП комисар Бойко Рановски, началници на сектори „Пътна полиция“ от областните дирекции на МВР, експерти по пътна безопасност от Австрия и Ирландия.

По данни на зам.-министър Венцислав Катинов, в изпълнение на Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението и предприетите мерки се постигна съществен спад в броя на загиналите след 2011 г. Факторите, които определят безопасността на движението по пътищата са: поведението и уменията на хората, участващи в пътното движение, състоянието на автомобилния парк и на пътната инфраструктура. Катинов изрази увереност, че подобни форуми имат своя принос за  създаване на трайна тенденция за намаляване на жертвите от пътнотранспортни произшествия. 

Само контролът не може да реши проблемите, в това бе категоричен началникът на отдел „Пътна полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“ комисар Бойко Рановски. 

До 2020 г. европейските институции са си поставили за цел жертвите на пътя да се намалят с 50%. Това каза Хедър Уорд, съпредседател на Програмата „Пътен индекс за безопасност“ (PIN). За цялата 2016 г. по пътищата на ЕС са загинали общо 26 500 души. В сравнение с 2015 г. е отбелязан малък спад.

Пред участниците във форума бе споделен и опитът на Ирландия и Австрия, които имат значителни постижения в пътната безопасност.