Ръководството на ИАРА се срещна с представители на рибния бранш в Каварна

Проведена е и конференция на тема „Устойчиво развитие на черноморския регион“

В заседателната зала на община Каварна се проведе среща между представители на риболовния бранш от региона, изпълнителния директор на ИАРА – доц. д-р Галин Николов, главния директор на Главна дирекция „Рибарство и контрол“ – Тодор Ангелов, Директорът на дирекция „Управление на рибарството и опазване на рибните ресурси“ – Димитър Вълков и началниците на сектор „Център за наблюдение на риболовните кораби“ и сектори „Рибарство и контрол“- Варна и Добрич, съобщават от ИАРА.

Основните засегнати теми бяха свързани с отговорния улов на калкан и предстоящата му забрана, която тази година ще бъде два месеца – от 15 април до 15 юни. Рибарите поставиха искане за временна промяна на определените пристанища за разтоварване на квотния вид риба, за което ръководството на агенцията се ангажира с намиране на решение. Беше засегнат и проблемът, свързан с маркирането на риболовните уреди и поставянето на обозначителни буйове на мрежите, като се обсъди и създаването на такава работна група, както и работна група, свързана с електроните дневници за докладване. Обсъдени бяха и други наболели проблеми. Ръководството на ИАРА пое ангажимент за по-голяма информираност на представителите на бранша, готовност за обсъждане на всички гледни точки и намиране най-оптималните решения за разрешаване на проблемите.
По-рано през деня доц. д-р Галин Николов, Тодор Ангелов и Димитър Вълков взеха участие в конференция на тема „Устойчиво развитие на черноморския регион“, която беше заключителна за проекта „Повишаване на капацитета за изследванеи управление на морски нерибни ресурси в Черно море (ECRAMON-BLACK SEA)”. Представители на Института по рибни ресурси – Варна обобщиха резултатите от дънните тралирания за определяне на количеството и разпределението на нерибните ресурси в Черно море, както и факторите, които оказват влияние върху тази екосистема. От Института по рибарство и аквакултури-Пловдив бе представена оценката на запаса от калкан и изследвания върху плодовитостта му.