30 японски вишни "Сакура" посрещат първата си българска пролет в Южния парк

Животът

02-04-2017, 13:27

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Инициативата „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ в Южния парк

Учениците, изучващи японски език в 18-то СОУ "Уилям Гладстон", са поели шефство над новопосадени 30 дръвчета

Нови 30 фиданки декоративна вишна "Сакура" ще посрещат от днес българската си пролет заедно с други, облечени в розово гостенки от Япония, намерили дом у нас през 70-те години в алеята с японски вишни в столичния Южен парк, съобщават от БТА.

"Пролет. По пътя на времето се ронят цветовете ни" с автор Александра Ивайлова е едно от деветдесетте стихове хайку, които потрепват върху бели и розови листа между клоните на вишните, и може би ще ни помогнат да намерим отговори на вечните въпроси - защо сме тук, кои сме, накъде отиваме, защо обичаме, какво има в края на човешкия ни път и как изглежда той на фона на вселенското време. Стиховете са избрани от международен конкурс "Вишнев цвят", състоял се през март, в който участват и български автори, обясни Зорница Харизанова, секретар на Българския хайку съюз.

Българската поетична организация се включва за трети път в традиционния японски празник Ханами, посветен на цъфтежа на японската декоративна вишна, в рамките на който посланикът на Япония Шиничи Яманака и зам.-кметът по култура и образование на София Тодор Чобанов, участваха в засаждането на още 30 фиданки "Сакура".

От март до май, когато цъфтят дръвчетата, ще можем в парка да поседнем под "Бухнала вишна - глухарче. Полюшвана от вятъра", да се скрием под "Короната на вишна. Укротено време" и да чуем "Пролетна гръмотевица. Дъжд от вишнев цвят преди истинската буря" или да кажем на някого: "Пиша ти писма по листенца от вишна. Вятърът ги носи". Съвсем скоро вишневата японска приказка в България ще има и есенно продължение под клоните на японски кленове, разказа председателят на Клуб "Приятели на Япония в България" Константин Главанаков.

Посланик Шиничи Яманака напомни, че вишневите фиданки са засадени за първи път в Южния парк през 1975 г. като символ на приятелството между двете страни. Между нашите два народа съществува особена и уникална връзка - споделяме любов към красивото и изящното, може би в цъфтежа на японските вишни и на българските рози се докосват нашите народи, души и култура, каза Тодор Чобанов.