Научен експеримент изтръгна от гробницата в Мезек основните ноти на мистериите на траките

Общество

02-04-2017, 15:05

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мъдростта на Мезек

Палеж до гроба на Орфей в "Татул"

След много опити, на различни места, в пълна и празна зала, екипът смята че е открил гамата на това помещение

Научен експеримент успя да изтръгне от гробницата в Мезек основните ноти на мистериите на траките, информира БНТ. С помощта на оперния бас Хари Драганов бяха засечени и измерени тоновете с необичайно и извънредно въздействие върху хората. Изследвайки акустиката на гробницата, учените стигнаха до немислима до този момент находка от древността - музиката на траките. Това е част от мултидисциплинарния проект Траките на БАН, а вие сте първите, които ще чуете мистериите на древна Тракия.

Живеят повече в митовете и легендите, и трудно и колебливо придобиват ясен образ, приемлив за учените. Но сега, именно учените са готови да нахлуят и осветят най-мистериозната им и легендарна страна - музиката на тракийските мистерии. Смятат че тя е запечатана в камъка и формата на тази гробница. Убедени са че този свещен храм ще им подскаже нотите. Имат и технологията, която ще даде нужното на науката

Гробницата в Мезек за кратко е окупирана от мултидисциплинарен екип от акустици, физици, математици, траколози и оперен певец. Хари Драганов е живият инструмент, за да участва в експеримента прекъсва за кратко ангажиментите си в женевската опера.

Куполната гробница е строена между трети и четвърти век преди Христа. Изследвана още от Богдан Филов, за нея се знае, че е била използвана многократно за погребения

След много опити, на различни места, в пълна и празна зала, певецът и учените смятат че са открили гамата на това помещение. Или казано по друг начин - как жрецът е извиквал присъствието на божеството, за обезсмъртяването на владетеля.

Записът, се нуждае от дълго пресмятане и анализ и резултатите ще закъснеят. Тествана през широкия диапазон в гласа на оперния бас, куполната зала разкрива и други детайли от мистериите в древността. Последователите на Орфей са имали добре школувани гласове и са пеели в ниските тонове.

Гробницата на Севт, казанлъшката, тази в Старосел вероятно са чувствителни на други тонове И само едно мащабно изследване подобно на това ще даде възможност на учените да открият тракийския лад. Но за сега са си обещали друго. Ще се опитат да събудят залата с няколко гласа. Певецът подозира постигането на божествена хармония.

Проф. Валерия Фол: Казано е че Орфей влиза с мъжете вътре сам. Не сам, а с група мъже.

Ритуалите по обезсмъртяването са изпълнявани от трима, най-много петима. Не повече от 15 минути. Освен че няма достатъчно въздух, след 10 минути певецът се чувства смазан от вибрациите вътре. Така експериментът даде прекомерно много. За мистериите, които до сега стояха заключени зад думите на античния автор - "Да затворим вратите за непосветените, тъй като знанието е сила."

Тук можете да чуете и трите тона, при които вибрациите в гробницата са наЙ-осезаеми.