Рязкото увеличаване цената на газа е неразумно, според КНСБ

Животът

04-04-2017, 16:59

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Синдикатът ще следи как това ще повлияе на другите цени, каза във В. Търново Пламен Димитров

Решението на ДКЕВР за рязко увеличаване на цените на газа е нито разумно, нито целесъобразно, каза пред журналистите в пресклуба на БТА във Велико Търново президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Според него нормалното поведение на регулатора е да излиза пред обществото и да обяснява причината за увеличението навреме, а не да го задържа. 
Пламен Димитров посочи, че КНСБ ще следи в рамките на следващите два месеца как повишението на газа ще се отрази на цените на хранителните и нехранителните продукти и дали ще доведе до увеличение на нивата на инфлацията. 
Според Пламен Димитров в колективните трудови договори има клауза, според която, ако инфлацията надскочи 5 процента, автоматично започва договаряне за увеличение на заплатите. Той отбеляза, че е важно да се наблюдава как ще реагира пазарът, за да се искат компенсации за всички засегнати групи.
Димитров каза, че синдикатите ще настояват за спешна среща с новото правителство, на която ще бъде поставен въпросът за повишаването на доходите. 
По думите му през следващите четири години ръстът на заплащането трябва да достигне поне до 60 процента от това, което получава средният европеец. Това може да се постигне с ежегодно увеличаване между 5 и 6 процента на БВП, между 3 и 4 процента годишен ръст на производителността на труда и около 8-10 процента ръст на средната работна заплата. Димитров смята, че така ще се преодолее дисбалансът работещите да произвеждат повече, отколкото получават.
Според данни на синдикатите сега съотношението е 45 процента производителност, 35 на сто заплащане. 
Пламен Димитров отбеляза, че предпоставка за вдигане на заплатите е дефицитът на пазара на труда, който вече е признат от бизнеса, затова няма алтернатива на увеличението на доходите.
КНСБ ще настоява ежегодно увеличението да бъде между 100 и 150 лева, подчерта той. 
Добър знак за вдигането на заплатите идва и от Европейските синдикати, които от февруари са започнали кампания за увеличение на заплатите с приоритет и акцент - Източна Европа, посочи президентът на КНСБ. 
Механизмът е компаниите-майки, които имат представителства в България и в Източна Европа да увеличат заплащането на служителите си в тези държави на базата на производителността. Той даде пример с германска компания, която има филиали в България, Чехия и Румъния. Ако заплащането на час за германския работник е 32 евро, за чешкия - 10,5 евро, за румънския - пет евро, то за българския е малко над три евро на час, посочи Димитров.
Искането на синдикатите при преговорите с работодателя ще бъде да се върви към изравняване на заплатите, каза той.
Във Велико Търново ръководството на КНСБ организира срещи със синдикалните членове преди редовния осми конгрес на организацията през май.