Митов: Десницата у нас спечели изборите, защото ГЕРБ е дясна партия

По думите му, трябва да се правят равносметки, но да се бяга от някакъв модус на взаимни обвинения - това са грешки, които са правени и в миналото

Министърът на външните работи в кабинета "Борисов"-2 Даниел Митов заяви в БНТ, че за съжаление т. нар. Обединена десница остана в историята много отдавна. По думите му, трябва да се правят равносметки, но да се бяга от някакъв модус на взаимни обвинения - това са грешки, които са правени и в миналото. В крайна сметка десницата в България спечели изборите, защото все пак ГЕРБ е част от ЕНП, ГЕРБ е дясна партия, уточни Митов.

Онази десница, която намери еманацията си в Реформаторския блок и стана част от управлението в бившия кабинет имаше своя шанс да реализира дневния си ред и да удържа определен тип тенденции и да се превърне наистина във фактор, който ще играе роля и за в бъдеще. Тенденциите обаче там винаги са били именно в тази посока, допълни Митов.

Винаги големите партии в Европа, в западния свят, в големите зрели демокрации са коалиции и функционират на принципи на вътрешно балансиране и ясна институционална рамка, в която определените тенденции вътре се конкурират и успяват да излъчват лидерство и определени послания, за да печелят избори, обясни Даниел Митов.