Кремъл предупреди Запада да не прави прибързани изводи за трагедията в Идлиб

Дмитрий Песков: Информацията за инцидента, предоставена от "Белите каски" не може да се смята за достоверна

Смъртоносната атака с отровен газ в северната сирийска провинция Идлиб във вторник е "много опасно, чудовищно престъпление", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и БТА, на пресконференция в Москва днес. Според него обаче заключенията на Вашингтон за инцидента не се базират на обективна информация.
Той каза, че информацията за инцидента, предоставена от "Белите каски" не може да се смята за достоверна и затова руската страна не е съгласна с тези заключения. "Непосредствено след трагедията никой нямаше достъп до този район и затова всякакви данни, които са се оказали на разположение на американската страна или на нашите колеги от други страни, не може да се смятат за базирани на обективни факти", добави Песков пред журналистите.
Според него въпросът за възможността за създаване на международна комисия за разследване на предполагаемата употреба на химическо оръжие в Идлиб носи технически характер."Основният въпрос е, че не трябва да се правят прибързани изводи. Необходим е обмен на информация, необходимо е съпоставяне на наличната информация, а изводи може да се правят едва след това, не преди това. И всякакви изводи, които се правят преди такъв обмен на информация и до провеждане на разследване, в никакъв случай не могат да се смятат за отразяващи реалността", подчерта говорителят на президента Владимир Путин, цитиран от ТАСС.
Песков изрази мнение, че трагедията в Идлиб може да бъде изгодна на терористите и на онези, които се опитват да делегитимират властта в Сирия.
Говорителят на Путин отбеляза, че изявленията на президента на САЩ Доналд Тръмп относно инцидента в Идлиб няма да повлияят на характера на отношенията между Москва и Вашингтон. "Разногласия по текущи проблеми, включително и дълбоки разногласия, са за съжаление постоянен спътник на руско-американските отношения, особено през последните години. Затова даже такива съществени разногласия, като цялостната оценка на положението и причините за създалото се положение в Сирия, едва ли могат по някакъв кардинален начин да изменят духа и характера на нашите двустранни отношения", каза Песков, отговаряйки на въпрос как в Кремъл оценяват изявленията на Тръмп във връзка с този инцидент.
В Кремъл смятат, че "би бил необходим много по-балансиран подход" и затова Песков призова "да не се лепят етикети" прибързано. След като посочи, че използването на химически оръжия е "неприемливо", той призова сирийската армия да предотврати попадането на такива оръжия в ръцете на терористите.