Да се приготвим за Великден! Ето какво се прави през Страстната седмица

Боядисваме яйцата, месим козунаци и казваме "Христос Воскресе"

Днес започва Страстната седмица (наречена още Седмицата на страданията).

Това са последните дни от живота на Иисус Христос преди да бъде разпънат на кръст. Седмицата започва с тържественото Му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото възкресение.

Всеки ден от тази седмица се нарича велик. Тя е последната на Великия пост. В понеделник, вторник и сряда се пази строг пост.

Всеки ден до неделя в християнските храмове се извършват специални църковни служби. 

Яйцата по традиция се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Те са символ на Христовата кръв, живота, плодородието и обновлението.

Яйца са се багрили и дарявали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция.

Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена вкъщи. С него се намазват бузките на децата, като им се пожелава здраве и късмет. После се поставя пред иконата. Червено яйце се слага и в чеиза на младата булка, което ще помогне да зачене по-бързо и да роди здраво дете.

Задължително е този, който боядисва яйцата, преди това да е сложил поне късче хляб в устата си, за да не го "удари" яйцето и да се разболее.

На Велики четвъртък се замесват и обредните хлябове – козунаци. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, и на роднини.

На Разпети петък не се работи, това е време за душевно пречистване.

В евангелските текстове често се споменава, че приживе Иисус Христос нееднократно предсказва разпъването си на кръста и Възкресението си след три дни. И когато на третия ден след погребението Му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Иисус с благовонни масла, я намира празна.

Великденската служба започва в събота вечер и след приемане на благодатния огън от свещеника се излиза от храма, бият камбаните и точно в полунощ се възгласява "Христос Воскресе".

В неделя младоженците гостуват на своите кумове и родители. Те носят великденски хлябове и кошница с червени яйца. Посрещат ги с богати трапези.

Именици са Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили, Витан.