Дончев: Държавата трябва да си върне силата в областта на образованието и справедливостта

Предстоят важни инвестиции в областта на икономиката и инфраструктурата, особено в Северна България

„Благодаря за подкрепата на габровци. Такава подкрепа дава и мощност и сила, които мисля да използвам в реализирането на важните приоритети, които искат и хората.“ Това каза в Габрово новоизбраният народен представител от габровска област Томислав Дончев.
Той увери, че проговорите за съставяне на правителство текат добронамерено, но не без трудности, тъй като зад тях стоят програми и финансови анализи. „След подобни резултати ние нямаме право да не направим правителство, колкото и трудно да е. По-важни обаче са основните приоритети, които трябва  да реализираме, освен акцентите в досегашното управление“, каза още Дончев.
Томислав Дончев беше категоричен, че държавата трябва да си върне силата в областта на образованието и справедливостта. „Държавата беше слаба последните десетилетия в тези две области – да накара някой да учи и да спазва законите. Предстоят важни инвестиции в областта на икономиката и инфраструктурата, особено в Северна България, но образованието е шансът да преодолеем някои негативни тенденции в обществото. Няма как да интегрираме човек на пазара на труда, ако той не е изкарал и един ден в училище“, каза Дончев.
По отношение на местните ангажименти Дончев посочи продължаването на проекта „Обходен път на Габрово с тунел под Шипка“, както и водния проблем в Севлиево, като отбеляза, че вече има първи добри стъпки и отпуснати средства за поетапното му разрешаване. „Ако имам лична амбиция, освен инфраструктурата,  тя е свързана с висшето образование и науката в габровска област. За традиции няма да говоря, но мисля, че има потенциал“, добави Дончев.

По думите му, габровска област е район на контрастите – добро икономическо развитие и тежка демографска картина, заради което акцент трябва да бъде професионалното образование.
Томислав Дончев коментира казуса с автомагистрала „Струма“ и изчезналите документи. „От цялата серия проблеми, които сътвори служебният кабинет миналата седмица най-скъпо ще ни излезе проблемът с автомагистрала „Струма“. Необходими са спешни мерки, защото цялото финансиране за пътна инфраструктура може да се окаже под въпрос. Жалкото е, че се стигна до ситуации като компрометирани процедури, намерени документи в дома на чиновник, които бяхме забравили и които не са се случвали от 2009 година“, коментира Дончев.
Новоизбраният народен представител Николай Сираков подчерта, че се радва, че е част от успешния екип на ГЕРБ, който през последните години реализира важни за региона проекти, благодарение на приемствеността. Областният координатор на ГЕРБ Цветомир Михов уточни, че в габровска област ГЕРБ има близо 2000 гласа повече от предишните парламентарни избори и благодари на жителите на областта за доверието.
В Габрово Томислав Дончев, Николай Сираков и Цветомир Михов участваха в церемония по първа копка на нов завод в града, чиято стойност е 8 милиона лева.