Арестуваният за атентата в Швеция искал да се бие за "Ислямска държава"

Рахмат Акилов е опитал през 2015 г. да замине за Сирия, за да влезе в редиците на терористичната групировка

Узбекистанският гражданин Рахмат Акилов, задържан в Швеция за терористичното нападение в Стокхолм, е опитал през 2015 г. да замине за Сирия, за да влезе в редиците на "Ислямска държава" (ИД). Това съобщи днес източник от службите за сигурност на Узбекистан, цитиран от Ройтерс.
Според източника, пожелал анонимност, Акилов, който по националност е таджик, се радикализирал под влиянието на таджикския клон на ИД, докато пребивавал в Швеция. Той бил задържан на турско-сирийската граница през 2015 г. и депортиран в Швеция, а през февруари м.г. узбекските власти го включили в списъка на лицата за международно издирване по подозрение в религиозен екстремизъм.
ТАСС, която също се позовава на източник от правоохранителните органи в Узбекистан, съобщи, че срещу Акилов е било започнато наказателно производство "за изготвяне и разпространение на материали", които заплашват обществения ред и сигурност, "за участие в религиозни екстремистки организации" и за подтикването на непълнолетни към "антисоциално поведение".
Роднини и познати на Акилов в Самарканд, където на времето той е живял, потвърдили намерението му да отиде в Сирия, за да се бие за ИД.
На 7 април т.г. откраднат товарен камион прегази хора на улица в Стокхолм и се заби в магазин, при което бяха убити четирима човека и 15 - ранени. Арестувани бяха двама души, вкл. предполагаемият шофьор на камиона.