Цацаров отказа да оспори законността на изборите по искане на ДОСТ

Съгласно чл. 304 от ИК, споровете относно законността на изборите за народни представители и на избора на народен представител се решават от Конституционния съд

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да внесе мотивирано искане за сезиране на до Конституционния съд да се произнесе по законността на изборите за народни представители в Четиридесет и четвъртото Народно събрание.

Съгласно чл. 304 от Изборния кодекс /ИК/, споровете относно законността на изборите за народни представители и на избора на народен представител се решават от Конституционния съд.

В разпоредбата на чл. 305 ал.1 от ИК е уредено правото на кандидатите за народни представители, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите, да оспорят законността на изборите за народни представители и на избора на народен представител пред орган по чл. 150 ал. 1 от Конституцията, какъвто е главния прокурор, в 7-дневен срок от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия.

Съгласно чл. 305 ал.2 от ИК в 15-дневен срок от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия органът по чл. 150, ал. 1 от Конституцията въз основа на постъпилото оспорване по ал. 1 или по своя инициатива може да сезира Конституционния съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на изборите за народни представители или на избора на народен представител.

На 04 април 2017 г. лидерите на Коалиция „Обединение ДОСТ“ Лютви Местан и Орхан Исмаилов са сезирали с жалба главния прокурор на Р България, с която са поискали той да упражни правомощията си, като орган по чл. 150 от Конституцията, да внесе мотивирано искане за сезиране на Конституционния съд да се произнесе по законността на изборите. С жалбата се оспорва законността на изборите за народни представители в 44-то Народно събрание и са изложени твърдения за извършени значими нарушения на изборния процес, нарушаващи грубо конституционните права на българските граждани.  

Посочено е, че нарушаването на правата е осъществено чрез организирано възпрепятстване на български граждани, пребиваващи в Р Турция да осъществят правото си да гласуват в България, като са били организирани блокади на ГКПП „Капитан Андреево“, „Малко Търново“ и „Лесово“. Сочи се че за упражняването на правото на гласуване на територията на Р Турция е въведено противозаконно изискване за образователен ценз за писмена грамотност на български език. Позовавайки се на медийни изяви на представители на Коалиция „Обединени патриоти“ се твърди, че е осъществена груба намеса в работата на ЦИК и нарушаване на нейната независимост.

След анализ на изложението на лидерите на Коалиция “Обединение ДОСТ“ и на приложените материали, позовавайки се на Решение № 5 от 09.07.2013 г. по к.д.№ 13/2013 г. на Конституционния съд, главният прокурор е преценил, че не е налице обоснована необходимост за сезиране на Конституционния съд. Липсват данни за тежки и повсеместни нарушения, довели до опорочаване на изборния процес и неговите резултати. Няма данни за нарушения от такова естество, че да води до дълбоко компрометиране на резултатите и невъзможност да се установи действителната воля на избирателите.

/Пълният текст на писмото на главния прокурор до лидерите на Коалиция „Обединение ДОСТ“ е публикуван по-долу/.

Главният прокурор отказа да оспори пред Конституционния съд и законността на изборите в отделни многомандатни избирателни райони /16 МИР- Пловдив и 5 МИР - Видин/ по сигнали от кандидати за народни представители в тези райони.