Университети и институт на БАН ще получат общо над 5 млн. лв.

Общество

13-04-2017, 15:09

Снимка:

145.bas.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В София представиха изложбата "Дестинация Петрич: Активна и атрактивна“

Целта е да се стимулира интересът на студенти и учени към научните изследвания

Университети и институт към БАН ще получат общо 5 024 842 лв. за подкрепа на студенти, докторанти и учени, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.    
Безвъзмездната помощ се предоставя на Химико-технологичния и металургичен университет, на Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров", на Университета за национално и световно стопанство, на Националния военен университет "Васил Левски", на Международното висше бизнес училище, на Стопанската академия в Свищов, на Техническия университет в София и на Института по физикохимия към БАН.
Договорите са сключени по процедурата "Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени - фаза 1", финансирана от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".
Целта е да се стимулира интересът на студенти и учени към научните изследвания. Чрез проектите се дава възможност да бъдат привлечени към науката водещи изследователи и изобретатели, както и млади учени и докторанти. Средствата им осигуряват конкурентно заплащане, възможности за професионално развитие и мобилност, както и подходяща работна среда. Очаква се благодарение на тях 500 млади учени до 34 години да получат подкрепа за научно-изследователска дейност. 2500 преподаватели във висши училища ще бъдат включени в програми за повишаване на квалификацията, а 300 студенти ще участват в програми за мобилност.
Парите ще бъдат инвестирани за участие в национални и международни научни форуми и обучения. Част от тях ще бъдат вложени в образователни програми, ориентирани към научните изследвания и към укрепване на потенциала на младите хора да извършват изследователски дейности.   Снимка на Деня

Щрихи от Плевен