Експерти от ООН са обезпокоени за потенциални нарушения на човешките права в Турция

Според тях извънредното положение, въведено в Турция след опита за военен преврат, е било използвано за оправдание на масовите нарушения на правото за образование и право на труд

Експерти от ООН са обезпокоени от влиянието на масовите уволнения сред държавни служители в Турция върху сферата на правата и свободите и се опасяват от увеличаване на нарушенията на човешките права в случай, че след референдума на 16 април бъдат увеличени правомощията на президента. Това се казва в изявление на четирима докладчици на Съвета на ООН по правата на човека, предаде ТАСС.
Отчитайки произволния характер на извънредните решения, приети след юли 2016 г., сме много обезпокоени, че тези пълномощия може да бъдат използвани по такъв начин, че ще се увеличат сегашните мащабни нарушения на икономическите, социалните и културните права, отбелязват експертите.
Според тях извънредното положение, въведено в Турция след опита за военен преврат, е било използвано за оправдание на масовите нарушения на правото за образование и право на труд, посочиха още експертите.
Експертите отбелязаха, че режимът на извънредно положение, въведен след провалилия се опит за преврат през юли, е довел до уволненията на до 134 хиляди държавни служители и закриването на 1000 училища и 15 университета, информира Ройтерс.