Европейският съд по правата на човека осъди Русия да изплати 3 милиона евро

Свят

13-04-2017, 16:38

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Беслан - 6 години след трагедията

Поводът е заложническата криза в Беслан, в Северна Осетия през 2004 година

Европейският съд по правата на човека осъди Русия да изплати 3 милиона евро. Парите са за ищците по делото за заложническата криза в Беслан, в Северна Осетия през 2004 година. 
Съдът в Страсбург постанови, че властите не са успели да предотвратят вземането на заложници в училище в Беслан от прочеченски бунтовници. Освен това са допуснали грешки при операцията по сигурността. Съдът беше сезиран от 409 руски граждани- роднини на жертви или самите те бивши заложници. Кремъл смята, че решението на съда е неприемливо.

Припомняме, че нападението е дело на чеченски бунтовници, които превземат местно училище на 1 септември 2004 г., и задържат като заложници най-малко 1200 възрастни и деца. След двудневни преговори руски специални части щурмуват сградата. По време на акта и спасителната операция умират над 300 от заложниците.

На 3 септември, 3 дни след началото на обсадата, експлозия в училището, избухнала без обясними причини, предизвиква паника сред децата и похитителите започват да ги обстрелват. Руските специални сили се намесват хаотично. Според официалните данни са убити 344 цивилни, от които 186 деца.