Д-р Денислава Ангелова: Нека не забравяме родовата си памет и да бъдем добри

Животът

13-04-2017, 20:26

Снимка:

Канал 3, кадър

Автор:

Георги Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ралица Добрева с поздравителен адрес до читалище "Ракитин"

Откриха възстановения бюст-паметник на Никола Ракитин

Баронеса пое морските летища

Първокласниците на Белене получиха подарък от Баронеса Плевенска

Баронеса поде от Варна национална кампания за инсулинова терапия

Петя Раева и баронеса Ангелова подкрепиха майки на страдащи от диабет деца в ефира на bTV

Веселин Плачков и Баронеса Денислава Плевенска подкрепиха новия проект на Мариана Попова (Видео)

Веселин Плачков и Денислава Ангелова зарадваха малчугани в Националната седмица на четенето

Баронеса Денислава Ангелова, Веско Плачков и компания зарадваха малчугани

Денислава Ангелова и Веселин Плачков - двама плевенчани с големи сърца

С усилията на баронеса Денислава Ангелова НЗОК осигурява безплатни инсулинови помпи на диабетиците

Танцовият състав при НЧ "Ракитин" подкрепи каузата на асоциация "Докосни дъгата" срещу диабета

В навечерието на най-светлия християнски празник д-р Ангелова организира великденско тържество в града на Панорамата

Предаването на Канал 3 "Всеки следобед с Криси" гостува в Плевен по покана на д-р Денислава Ангелова, която организира великденско тържество за второкласници и четвъртокласници от СУ "Стоян Заимов". Много музика, танци и боядисване на великденски яйца съпътстваха забавата в читалище "Никола Ракитин", а малчуганите пресъздадоха българските обичаи и показаха, че съхраняват традициите.

Д-р Ангелова, която е съучредител на асоциация "Докосни дъгата", даде пространно интервю за телевизията, в което говори за християнството, традициите и родовата памет. Любопитното е, че разговорът се проведе не къде да е, а на най-емблематичното място за плевенчани - Панорамата.

"За мен е много важно в нашите деца да има родова памет, българската родова памет. Нашите деца да почитат празниците, да спазват традициите и обичаите, на които ние сме възпитани, поколенията на нашите родители, баби и дядовци. Великден е най-големият празник за християнското общество. Това е чудото на състраданието, на възраждането. Това е чудото, когато един човек се жертва за доброто на другите хора. Това да си благодетел, да си добър, не те прави различен. То не те задължава. Така съм възпитана. Отгледана съм от истинско християнско семейство, което ми е предавало историята и ме научило на обичаите. Семейство, което е създало вярата в мен", сподели Денислава Ангелова относно личната си мотивация за подобни инициативи.

Самата тя е възпитаничка на СУ "Стоян Заимов", където сега учи нейната дъщеря.

"Тук учи моята дъщеря Никол, а аз и брат ми също сме възпитавани в това училище, танцували сме в това читалище, посещавали сме библиотеката... И за мен е много важно първо аз да създам в собственото си семейство традиция, да създавам на това дете памет, че то е българин, християнин и че трябва да вярва. И да се уповава на това, което Господ е казал - да бъдеш добър, да не убиваш, да не мразиш, да обичаш и да даваш. Това е смисълът на човешкия живот. Християнството проповядва смирение", посочи д-р Ангелова.

Тя неведнъж е показвала привързаността си към Плевен, а пред камерата на Канал 3 говори отново с много любов за родния град.

"Плевен е град с много силна история, с много силен заряд. Панорамата е място, което моето семейство много обича. Това място е символ на нашата вяра, на нашата свобода, на нашата истина. Плевен, Панорамата, семейството, Великден.... Нека да не забравяме родовата си памет, нека да не забравяме обичаите, да не забравяме да вярваме в Бог, защото трябва да вярваме и да бъдем добри", отбеляза Денислава Ангелова.

По нейните думи България има нужда от обединение и традициите са това съществено и важно нещо, на което трябва да се опрем.

"Няма нищо друго, освен една история и една традиция, които да ни свържат, Това е нещо, което не ни разделя и ни прави силни. На това е научена Никол - да вярваме, да се обединяваме и да правиме добро".

Създателката на асоциация "Докосни дъгата" пожела на децата с диабет всеки ден да имат чудеса в живота си и бе категорична, че няма да спре да се бори за тяхното добруване.

"Те са абсолютно нормални деца, умни, жизнерадостни. За съжаление животът е решил да ги подложи на изпитание, давайки им борбата с диабета. Тази година имаме поредна стъпка напред със здравната каса относно сензорите, от 1 април вече са факт. Няма да спра, това е нещо, което аз няма да оставя. Толкова години по един или друг начин се опитвам да помогна и ще продължа да го правя. Докато в България има и едно дете, което има нужда от помощ, сензор, помпа или обич, аз няма да спра. Когато всички деца са равнопоставени, имат равни условия и са щастливи, тогава аз ще кажа край, И най-вероятно ще захвана нещо друго", завърши с усмивка Денислава Ангелова.