Общинският съвет в Пловдив одобри приемането на 20, 63 % акции на Международния панаир

Мисия Пловдив

13-04-2017, 20:55

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

С 31 гласа „ЗА“, 9 „против“ и 7 „въздържали се“ общинският съвет гласува приемането на 20.63 % акции от Международен панаир Пловдив

С днешното решение, освен че се задължава кметът да подпише договор с Министерство на икономиката за прехвърляне на въпросния дял, то Община Пловдив става акционер и собственик на 11 607 308 броя обикновени поименни безналични акции с право на глас, всяка на стойност 1 лев, които представляват 20, 63 % от капитала на Международен панаир Пловдив.

„Общината няма да загуби нищо, а напротив получава дялове. Дружеството е регистрирано по търговския закон и носи отговорност със своя капитал, като той е в пъти повече отколкото са кредитите към Българската банка за възстановяване и развитие“, обясни кметът Иван Тотев бъдещото партньорство на Общината с Международен панаир Пловдив.

Той добави, че иска един работещ панаир, тъй като това дава добавена стойност на града и същевременно е имиджово. Инфраструктурата му е необходима, тъй като всяка година там се провеждат различни мероприятия и даде пример с последното организирано там събитие, а именно – от 1-и до 10- април – Световно първенство по фехтовка.

„Бюджетът на Община Пловдив няма да бъде използван за погасяване на дълговете на дружеството, защото то е търговско, което отговаря със своя наличен капитал“, категоричен бе кметът.

Според него нещата, които са се случили през 2006 година остават за тогава и всичко, свързано с онзи период от време, води само до емоционална реторика.

„Ние нито апортираме, нито даваме нещо, а само взимаме акции, които бяха планирани за продажба от държавата две поредни години“, уточни кметът Иван Тотев.

Предстои да бъде направена втората стъпка с изграждането на Опера на мястото на палата 1 в панаира. Мястото беше определено от инициативния комитет, а ръководството на Държавна опера Пловдив подкрепи идеята. Очаква се да бъде сключено тристранно споразумение между Община Пловдив, държавата и Международен панаир Пловдив, след като всички страни заявиха желание за това преди няколко дни.