Козунакът се появил за пръв път във Франция през 17-18 век

Той е разпространен и в други култури

Козунакът е разпространен и в други култури, вероятно е възникнал във Франция през 17-18 век. Това каза доц. Петя Банкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките, информира Агенция „Фокус“.

По думите й на празничната трапеза не може без обреден хляб. Тя посочи, че той е с изключително богата украса, която символизира земята, хората и труда им. „Може би е интересно да споменем, че този хляб с названието „козунак“, както сме го възприели в съвременността, е сравнително ново явление, на около 100 години, може би.

Някои етнографи свързват неговия произход с румънския традиционен хляб, други виждат неговото идване от гръцкия православен свят. Козунакът, сладкият хляб, е разпространен и в други култури“, каза доц. Банкова.

По думите й сладкият хляб с название „панетоне“ е характерен за италианската кухня. Тя допълни, че технологията на месене е трудна, изисква много сръчност, майсторство, търпение и спокойствие. „Това е характерно за цялата великденска трапеза, а тя е богата, защото след 40-дневния период на постене, се отговява първо с великденското яйце“, каза тя.

„В религиозен план хората свързват агнето с представата за жертвата на Спасителя, който се възприема като Агнец Божи“, посочи доц. Банкова.