България с четири национални тима при подрастващите на Европейско за 2017 година

Родният волейбол постигна своеобразен рекорд

Четири национални селекции по волейбол на България при подрастващите намериха място на Европейските първенства за 2017 година! С това българския волейбол постигна своеобразен рекорд, като запълни всички възможни квоти. Страната ни извоюва право да бъде сред европейския елит и в юношеското и в девическото направление, като това сториха волейболистите ни под 19 години и под 17 години, а при девойките  - под 18 години и под 16 години. Като добавим и националните отбори за мъже и жени, общо тимовете, които попаднаха сред най-добрите в Европа за тази година стават шест, постижение, което няма аналог в колективните спортове у нас,съобщи БФ Волейбол.

 

Юношите под 19 години, водени от Христо Райчев записаха три победи от три мача на европейската квалификация в София

От началото на 2017 година Българска федерация по волейбол получи възможността да бъде домакин три европейски квалификации в София. И на трите форума, които се проведоха в столичната зала „Христо Ботев“, организацията бе на ниво, а отборите ни завоюваха първо място и взеха директни квоти за шампионатите на Стария континент.
 

Първи през януари, своите групи от квалификациите спечелиха волейболистите ни под 19 години, водени от треньора Христо Райчев и волейболистките под 18 години, водени от треньора Страхил Балов. Двата тима на България триумфираха на съвместен турнир, обединяващ едновременно двете европейски квалификации. По по пътя към първото място родните представители дадоха само по един един гейм на съперниците.  Юношите записаха три чисти победи над Дания, Беларус и Грузия. Девойките пък отбелязаха три категорични победи над Австрия, Швейцария и Белгия.

Девойките под 18 години, водени от Страхил Балов завършика като първенец в европейската квалификация в софия само с един загубен гейм

Така се получи не само общо участие за младите ни национали в една зала, при която отборите ни се подкрепяха взаимно, но и съвместна радост от големия успех, при който и двата ни тима триумфираха на върха и продължиха на Европейско първенство.

Отличната организация и постиженията пък бяха оценени високо от Европейската конфедерация - ЦЕВ, която веднага предложи ново домакинство на БФВ, този път за европейска квалификация за момчетата под 17 години. Централата ни веднага прие, като страната ни стана домакин за трети пореден път на турнира по пътя към Евро 2017. Най-младите ни национали, водени от Драган Иванов бяха безапелационни, като надиграха чисто последователно Естония, Исландия и Румъния. Така те спечелиха групата си и взеха квота за Европейски финали без загубен гейм!
 

Момчетата под 17 години, водени от Драган Иванов спечелиха европейската квалификация в София като абсолютен лидер, без нито един загубен гейм

Същевременно България е домакин на първото по рода си Европейско за момичета под 16 години, което ще бъде от 20 до 29 юли в София. Като организатор на шампионата националният ни тим автоматично се класира, като няма да участва на европейски квалификации.

 

Момичетата под 16 години, водени от Стоян Гунчев се класират за Евро 2017 по право, след като България е домакин на шампионата