Ромче от Камено: Мама продаде братчето ми, за да ми купи колело

Крими

19-04-2017, 18:06

Снимка:

pixabay

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хванаха рецидивист, дирен в Европа заради трафик на хора

Градът е сред първите по трафик на бременни жени, продаващи бебета си зад граница

Детенце от ромски произход се похвалило пред другарчета в градината, че майка му е продала бебето си, а с част от парите му купила колело. Думите на 6-годишно момче са били истински шок за психолозите от сдружение „Равновесие”. Именно подобни случаи на продадена малки дечица стават причина за съдваване на проекта „Деца и младежи срещу трафика на бебета и деца в община Камено”.
Само за миналата година жертвите на трафик на бременни жени с цел продажба на бебета зад граница са 27. По случаите се водят едва 12 дела, има само един осъден, показва справка на Районна прокуратура-Бургас.
Камено е сред градовете с най-голям дял на този вид престъпност у нас.
Припомняме, че през 2015 година трафиканти на бебета в Гърция от Камено бяха изправени пред Бургаския районен съд. С парите от продадените бебета ромите са издигнали палати и са направили "улицата на богатите" в града.

По думите на секретаря на местната Комисия по борба с трафика на хора Росица Янева първият подобен случай в Бургаско е от 2005 година.
„Майките, които раждат и продават бебета си, са ромки, които търсят начин за оцеляване и изхранване на семейството. Жените биват извеждани в Гърция, където раждат, а след това бебета се припознават от гръцки баща. Въпросните майки получават някаква сума пари, но основните средства отиват при организаторите", обясни Янева и допълни, че това незаконно осиновяване обикновено в схемата са включени лекари и адвокати.
Тя подчерта, че бедността е една от причините за въвличане на жертвите в престъплението.
„Не се използват груби начини, по-скоро сводниците целят да създадат емоционална връзка с жертвата си, а понякога ги склонявали да се влюбят в тях, за да бъдат по-лесно манипулирани. Това са девойки на по 13-14 години. Немалък е и процентът на онези жени и момичета, които биват транспортирани от вътрешността на страната по Черноморието, за да бъдат клубни или елитни проститутки”, заяви Янева, имайки предвид трафика на млади жени с цел сексуална експлоатация.
През последните години са зачестели и случаите, когато малки деца на възраст от 8 до 14 години са извозвани до Западна Европа, където са били принуждавани да просят и да извършват джебчийски кражби. Немалък е процентът и на измамените в графа трафик на хора с цел трудова експлоатация. В тази група в капана влизат предимно мъже, които се занимават със селскостопанска работа, рибна промишленост или строителство. Жертвите са предимно от слабо развитите райони, с  висока безработица или с  нисък социален статус.
„За да избегнат тази клопка, мъжете трябва да разберат, че договор се подписва тук, а не като отидат зад граница. Той трябва да бъде преведен и на български език, защото отиват в чужбина, взимат им документите, не им се плаща, не знаят езика и не могат да се върнат”, посочи още Янева.
Всички тези фактори предизвикват община Камено, институциите и неправителствените организации да работят заедно. В проекта, който създават, са обучени общо 120 деца и ученици, които да помагат на хора, станали жертва на трафик.
„На децата и родителите трябва да им стане ясно, че продажбата на бебета зад граница не е начин за препитание. Всички власти трябва да работим плътно и да покажем нашата нетърпимост към тези мафиоти. Ромските деца, живеейки в тези гета, без дом, се изкривяват. Социалните условия са най-честите причини за трафика на бременни жени с цел продажба на бебета им зад граница”, заяви кметът на община Камено Жельо Вардунски.