Одобриха доклад за изпълнение на мерките за подготовка на председателството ни на Съвета на ЕС

Правителството е приело доклад за изпълнение на мерките от Плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС

В резултат на подобрената координация между отделните административни звена, ангажирани пряко или косвено с подготовката на Българското председателство, е постигнат съществен напредък в изпълнението на мерките, заложени в Плана, и са преодолени значителните забавяния в процеса на подготовка, констатирани при встъпването на служебното правителство в длъжност.

От предвидените в Плана общо 57 мерки седем са изпълнени, три са частично изпълнени, една мярка е с отпаднала необходимост от изпълнение, 12 мерки предстои да се изпълнят съгласно регламентираните срокове. Голяма част от мерките са в процес на изпълнение – общо 25, тъй като срокът им за изпълнение е в средата или в края на годината или се изпълняват текущо.

По девет мерки със срок за изпълнение края на м. март 2017 г., въпреки натрупаното закъснение, водещо до невъзможност за изпълнението им в срок, са предприети спешни действия и е постигнат значителен напредък. До края на годината предстоят месеци с изключително интензивен режим на работа, поради което е необходимо мобилизирането на усилията на всички органи и институции, включени в процеса на подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.