Горанов: Предложението на БСП за пенсиите има много висока фискална цена

По-рано днес от "БСП за България" предложиха преизчисляване на всички пенсии от 1 юли тази година на база на средния осигурителен доход за 2013 г.

Според Владислав Горанов /ГЕРБ/ предложението на "БСП за България" за преизчисляване на пенсиите има много висока фискална цена. Не съм сигурен, че тя може да бъде поета, коментира той пред журналисти в парламента.

Неслучайно по време на цялата предизборна кампания на ГЕРБ се въздържахме от подобни параметрични ангажименти, каза Горанов. За нас всички доходи трябва да растат, но съобразно възможностите на икономиката, а не с политически декрети, заяви той. Затова и ще се въздържим да подкрепим подобно предложение, добави Горанов.
По-рано днес от "БСП за България" предложиха преизчисляване на всички пенсии от 1 юли тази година на база на средния осигурителен доход за 2013 г. Според левицата за това ще са необходими около 800 млн. лева на година.

Владислав Горанов посочи още, че подобно предложение предвижда преразглеждане на пенсионния модел, който е дал ясна формула за нарастване на доходите от пенсии, както и промяна на взаимоотношенията между държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване. Не може депутат да променя държавния бюджет, инициативата за внасяне и актуализация на държавния бюджет е единствено в прерогативите на Министерския съвет, така пише и в Конституцията, каза Горанов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен