14-годишно дете е в интензивно отделение след опит за селфи, тече кръводарителска кампания

Региони

24-04-2017, 16:39

Снимка:

bdz.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Детето, пострадало при инцидент с джакузи, се стабилизира

За последните две години шест деца са станали жертва на волтова дъга, докато са играли върху вагони и локомотиви в опит да си направят селфи

14-годишно момче пострада тежко по време на игра в железопътното депо във Варна. Даниел Костов е в интензивното отделение на варненската военноморска болница с 65 % изгаряния. В града започна кръводарителска кампания в негова помощ.


Опашка от хора, желаещи да помогнат момчето, което бе поразено от волтова дъга в събота, се изви пред Център по трансфузионна хематология във Варна, съобщават от Варна утре.
Даниел Костов, който е с 65 процента изгаряния, е пострадал при опита си да разбере какво е усещането да гледа от високо място.

В събота момчето решило да се разходи до жп гарата с двама свои приятели. Качило се върху композиран влак от любопитство, но го поразила волтова дъга, разказа пред Дарик лелята на Дани Мария Георгиева. Другите две деца не са пострадали. Помощ била извикана от дежурен, който правил обход на мястото и видял момчетата.

В момента Даниел е в изкуствена кома, предстои му тежка операция. Той има нужда от непрекъснато преливане на кръв. Необходими са между 30 и 50 литра. Близките призовават всеки, който има желание, да дари кръв за Дани.

За последните две години шест деца са станали жертва на волтова дъга, докато са играли върху вагони и локомотиви в опит да си направят селфи.

От БДЖ излязоха със становище за поредния нещастен случай с пострадало дете. Ето пълния текст:

При последния случай във Варна от събота, 22 април, група деца на около 14 години издебват кога охраната на депото тръгва на обход из депото и едно от тях започва да се катери върху локомотив, който му е харесал за снимка. Цялото депо е маркирано със знаци за опасност и предупреждения за риска от волтова дъга.

По норматив контактната мрежа се намира на височина между 5,8 м. и 6 м. Момчето се качва върху локомотива и е протегнало ръка с телефона си, за да си направи снимка. Удрят го 25 хиляди волта напрежение и се чува силен гръм.

Преподавател по техника на високите напрежения от Техническия университет в София коментира, че в момента на токовия удар се развива температура от над 6 хиляди градуса, а въздухът става на плазма. Разстояние от 2 м. и по-късо до контактната мрежа е директен риск за живота, като кой е моментът в който ще се появи волтовата дъга, зависи от влажността на въздуха и от жеста на посягане към мрежата. Експертът пояснява, че детето е извадило огромен късмет, тъй като се е получила ударна вълна, която го е изхвърлила от локомотива. Съществуват още две възможности: дъгата да го „прикове“ върху металната повърхност на локомотива и момчето да стане на въглен на мига или да се скъса контактната мрежа и проводникът с протичащия по него ток да падне върху детето и отново да го изпепели. При така възникналия инцидент момчето е останало живо. Другият късмет на детето е, че е възникнал само един заряд и веднага след това автоматичната защита на електропровода се е включила и това е предотвратило още един унищожителен удар.

По време на инцидента младежът е с трима или четирима приятели – по свидетелство на постовия стрелочник. В мига, когато момчето пада, неговите „приятели“ се разбягват и дори не проверяват какво е станало с техния другар. По данни на работещите в депото, няколко пъти месечно деца се промъкват и опитват да се катерят по машините, за да си правят селфи. За тях следят както работещите в депото, така и служителите на съседния автосервиз, които започват да крещят ако видят деца да навлизат в територията на депото, за да ги чуят и охранителите.

Обучителен филм за гигантския риск от модата да се снима под жиците с 25 хиляди волта напрежение е заснет от ученици за ученици по програмата „Опасни игри“ – национална кампания, подкрепена от БДЖ, Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), МВР, Столична община и Държавна агенция за закрила на детето, като ръководител на проекта.  
Изработени са информационни брошури, съвместно с БДЖ и НКЖИ, одобрени по този проект и разпространени още от септември, 2016 г. по гари и училища. От БДЖ е изготвен информационен електронен продукт за Правилата за безопасно поведение в районите на железопътния транспорт.

Националната кампания е създадена с идеята, че деца ще обучават други деца. В тази връзка, за пълната липса на приятелско отношение говори фактът, че момчетата, придружавали пострадалия от волтовата дъга, дори не са опитали да разберат дали той е жив, а са хукнали накъдето им видят очите. Ако медиите успеят да открият кои са другите деца, поощрили смъртоносната игра, БДЖ ще приобщи и тези млади хора към своята кампания и ще даде на тях и семействата им изчерпателна информация за гигантския риск, който крият забавите на ръба на живота.