Фандъкова: София е активен участник в решенията за дигиталното бъдеще на Европа

София е избрана за координатор на партньорството “Дигитален преход” в рамките на Градския дневен ред на ЕС

София е активен участник в решенията за дигиталното бъдеще на Европа. В края на миналата година градът ни кандидатства и беше избран наред с Естония и град Оулу във Финландия, за координатор на партньорството “Дигитален преход” в рамките на Градския дневен ред (Urban Agenda) на ЕС. Партньорството ще идентифицира и предложи нови мерки и решения за подобряване на европейското законодателство, финансиране на градски политики в сферата на електронното управление, здравеопазване, образование и използване на отворени данни. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на фестивала за дигитални технологии и икономика Webit.Festival, който се провежда в София и събира над 5000 участници от 90 страни от цял свят.

Единствено чрез координирани политики и ефективно партньорство между институциите, бизнеса, науката и неправителствените организации, София ще изпълни потенциала си да бъде дигитална столица на региона, каза още кметът Фандъкова. Тя откри форума заедно с президента на България Румен Радев, министъра на икономиката Теодор Седларски, председателят на Webit Fondation Пламен Русев.

За мен технологиите са важно средство в постигнато на целите, които сме заложили за развитието на града. Нашата дългосрочна визия е да продължим да развиваме София като зелен и иновативен град, каза също Фандъкова. По думите й столицата привлича все повече хора от страната и света и задачата ни е да запазим и надградим нейната идентичност на зелен град и да изградим капацитет за устойчиви практики.

Фандъкова пожела на гостите на София да имат възможност да разгледате град ни и да опознаят поне малко от неговите забележителности. София е древен град, една от столиците на Европа, с хилядолетна история, която разкриваме и показваме е и модерен, бързоразвиващ се град, където образовани и талантливи млади хора, са неин голям потенциал.

Фандъкова посочи, че в последните години предприемаческата екосистема направи съществен прогрес и сега навлиза във фаза, в която стартъпите започват да се радват на устойчива реализация на своите бизнес модели. Междувременно глобални лидери в IT сектора като SAP, HP, VMware, Visteon, Sensata, SCS и UBER, извършват част от развойната си дейност в града.

Столична община полагаме усилия да окуражим тези положителни тенденции. Пример е създаването на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции, която цели да оптимизира бизнес средата за компании, работещи в областта на информационните технологии, креативните индустрии, фармацевтика, туризъм и умните градски системи. През изминалата година се проведе първия 24-часов общински хакатон “София става супер”. Целта е да се създадат „умни“ услуги. В него участваха 600 млади хора от 7 университета. Екипът на “Твоята София”, който спечели надпреварата, ще покаже приложението си пред Вас по-късно днес. Неговата реализация беше подкрепена от нас и вярвам, че то ще е полезно на всеки гост, който иска да опознае София.

На Webit представят и своята интернет медия учениците от 134 училище.

Паралелно с това, Общината активно търси възможности да партнира с местните стартиращи компании за внедряването на иновационни решения в градската среда.