13 големи компании настояха САЩ да остане в парижкото споразумение за климата

Тръмп обеща в предизборната си кампания да сложи край на участието на САЩ в споразумението

Тринайсет големи международни компании, включително няколко американски гиганта, призоваха днес президента Доналд Тръмп да остави Съединените щати в парижкото споразумение за климата, съобщават от Ройтерс.

Промишлените групи, сред които петролните компании Би Пи и Шел, както и американският агрохимически гигант ДюПон, лидерите в света на технологиите Гугъл, Интел и Майкрософт, както и търговската верига Уолмарт, изтъкват в съвместно писмо, че продължаването на американското участие в това споразумение "ще им помогне да се справят със увеличаващите се опасности, свързани с климатичните промени, както и да бъдат конкурентоспособни на разрастващия се световен пазар на чисти енергии".

"Ангажирайки всички страни да действат, това споразумение увеличава пазарите за иновативни чисти технологии в енергийния сектор, създава работни места и поражда икономически растеж", е посочено в писмото. Според подателите "отсъствието на Съединените щати от споразумението би могло да компрометира достъпа на американските компании до тези разрастващи се възможности".

През март Белият дом съобщи, че ще обяви решението си преди участието на Тръмп в срещата на Г-7 в Италия на 26 и 27 май.