Ивайло Калфин: По-високите заплати ще доведат и до по-високи пенсии

Старите пенсии са проблем свързан със справедливостта

"Цената на труда в България е ниска, но има и високоплатени квалифицирани специалисти, затова усилията трябва да са целенасочено към по-добро образование на работниците. В цяла Европа се върви към дигитализация на труда, така че все по-трудно необразованите ще си намират работа", коментира в ефира на БНТ Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

По думите му, минималната работна заплата като инструмент за увеличаване на доходите е само един от начините за увеличаване на заплащането. "По-високите заплати ще доведат и до по-високи пенсии", коментира Калфин.

"Старите пенсии са проблем. И те са проблем, свързан със справедливостта. Хората са работили дълги години, внасяли са си осигуровките. И сега получават много по-ниски пенсии от този, който същото е правил, но и дестина години по-късно. За това не е необходимо преизчисляване на пенсиите. Това е справедливостта в пенсионната система. Да, тя е солидарна и вноските ще дойдат от сегашните работещи. Преизчисляването на пенсиите, е възможно. Ако приемем, като те казаха, че средният доход ще се увеличи с 50% за 4 години, което е възможно, то тогава и вноските за пенсия ще се увеличат с 50%. Това означава - 2,5-3 милиарда повече в пенсионната система. Ето ги парите за преизчисляване на пенсиите. Много просто", обясни той.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"