Два световни рекорда в спортната стрелба, не са подобрени повече от 25 години

Притежавани от старозагорци

Два световни рекорда в спортната стрелба все още са притежание на старозагорци и не са подобрени вече повече от 25 години. През 1989 г. на Европейското първенство по спортна стрелба в Йонсу /Финландия/ националният отбор от трима старозагорски представители - Спас Копринков, Симеон Симеонов и Иван Иванов става Европейски шампион с нов световен рекорд – 1666 точки от 1800 възможни. На Световното първенство през 1990г. в Москва Спас Копринков извоюва шампионската титла на пистолет - 50 метра, с изравнен световен рекорд за мъже и подобрен световен рекорд за юноши, с резултат 577точки от 600 възможни.
Тази година се навършват 70 години организирана стрелкова дейност в Стара Загора и 25 години от регистрацията на Клуба по спортна стрелба „Августа 1992“, донесъл много спортна слава на града през годините.
По този повод клубът организира Държавен турнир по спортна стрелба „Марин Недков“, който се проведе в края на април т. г., по Програма „Децата и спортният клуб 2017“, инициирана от Министерството на младежта и спорта. Основната цел на проекта е подобряването на условията и осигуряване на възможност за участие на деца в организирани спортни прояви, с оглед подобряване физическата им дееспособност, спортно-техническите умения и създаване на мотивация за спортно развитие и популяризиране на спорта.
Състезанието, част от кампанията „Стара Загора - Европейски град на спорта 2017“, предостави възможност на децата за допълнителна изява извън спортния календар на Българския стрелкови съюз, с осигурени интересни награди за стимулиране на призьорите .
То бе посветено на Заслужилия треньор Марин Недков, дългогодишен спортист и деятел, бивш началник на Окръжния стрелкови клуб и на Организацията за съдействие на отбраната. Като спортист стига до званието Кандидат майстор на спорта. Той разширява дейността на Стрелковия клуб, създава мрежа от работнически и ученически стрелкови клубове, за популяризиране на спорта и подбор на таланти за Окръжния стрелкови клуб.

„Благодарение на подготвените национални състезатели, Марин Недков и много радетели на спортната стрелба, помогнаха за създаване на секция по спорна стрелба в Дружеството за физкултура и спорт „Берое“ през 1985 г. Благодарение на тази дейност бяха включени в Спортното училище „Тодор Каблешков“ и състезатели по спортна стрелба. Впоследствие секцията се прехвърли към Дружеството за физкултура и спорт „Електрон.“, припомня историята на стрелбата в Стара Загора Георги Кочеренко, председател на клуба.
Вече под името ДФС „Електрон“ , обединени с Окръжния стрелкови клуб и със съвместните усилия на много доброволни деятели, стрелците на Стара Загора достигат апогея си и постигат много медали от Европейски и Световни първенства, поставят и световни рекорди. Два от тях все още не са подобрени
По думите на Кочеренко работата в клуба е насочена към откриването и изграждането на нови таланти от такъв ранг. В последните години гордост на „Августа 1992“ са състезателите Диньо Драгиев, Ирена Танова , Николай Колев и Александър Горанов .